Több mint 46 000 Bitcoinja van az ukrán állampolgároknak

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Közalkalmazottak, rendőrök, diplomaták és összességében 652 ukrán állampolgár vallotta be, hogy Bitcoin és más kriptovaluták vannak a tulajdonukban. Az ukrán törvények ugyanis előírják a kriptovagyon bejelentését is.

ukrán kriptovagyon

Összesen 46 351 Bitcoint jelentettek be több mint 2,6 milliárd dollár értékben. Ez jelentős összeg egy olyan országban, melynek GDP-je 150 milliárd dollár, lakossága pedig 44 millió fő.

Az adatok azt mutatják, hogy 397 tisztviselő nyilatkozott arról, hogy Bitcoint, míg 157 tisztviselő arról, hogy Ethereumot birtokol. Ez jelentősen nőtt a 2016. évi 25-höz képest, és a nyilvános adatok szerint több mint 30%-kal nőtt a 2019-es 424-hez képest. Ennek valószínűleg az az oka, hogy az ottani infláció 7,5%-ra ugrott, szemben a tavalyi 2%-kal, így a megtakarításaikat kriptovalutákba helyezték át.

Emellett a feszültség ismét nőtt Ukrajna és Oroszország között Vladimir Putyin, Oroszország miniszterelnökének hazai népszerűségének zuhanása után. Friss hír, hogy az oroszok csapatokat mozgósítanak az ukrán határ mellett, mivel a lengyel külügyminiszter meghívásra Ukrajnába látogat.

Másik konfliktus forrás, hogy Ukrajna éppen a török drónok megszerzéséért verseng. Már hatot vett, és 48 van gyártás alatt. Azt tervezi, hogy később közösen gyártják majd őket Ukrajnában.

Ez a 2021-es helyzet tehát egészen más a 2014-eshez képest. Egyesek szerint ez csak Putyin „diplomáciai hadviselési” formája Bidennel szemben.

USA és Oroszország között sem túl jó a kapcsolat

Az oroszok az amerikaiaknak kinyilatkoztatták, hogy nem szövetségesek Kínával. Biden azonban nem volt ennyire barátságos, ugyanis egy nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy Putyin „gyilkos”. Ekkortól a kapcsolat fagyossá vált, és ez feltehetően Oroszországot aggasztja.

Mivel maguk az oroszok is aggódnak, valószínűleg meglehetősen unják már Putyint is. Sokan, a 30-as éveikben járó állampolgárok nem is emlékeznek más államfőre, mivel Putyin már több mint két évtizede kormányozza az országot. Az elmúlt években azonban nem végzett túl jó munkát, részben azért, mert eléggé ellenséges volt a szomszédaival szemben. Úgy tűnik azonban, hogy nem engedheti meg magának, hogy kockáztasson Ukrajnában sem, már csak azért sem, mert az európai háború a földbe tiporná Oroszország imázsát.

Reálisan azt gondolnánk, hogy itt az ideje az oroszoknak újból kipróbálni a szabad és tisztességes választásokat, nem utolsósorban azért, mert úgy tűnik, Putyin kifogyott az ötletekből vagy ambícióból, nem tudja újraindítani az orosz gazdaságot, és a társadalom egyre nagyobb hányada is ellenzi kormányzását.

Tehát nem meglepő, hogy az ukránok Bitcoint halmoznak fel, hátha Putyin elég hülye ahhoz, hogy azt gondolja, ez a múlt század, és meg akarná támadni őket.

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.