Több mint 700 ezer dollárnyi bitcoint gyűjtöttek az ukránok megsegítésére

Egy BTC tárcacím, mely állítólagosan az ukrán hadsereg segítésére gyűjt, több mint 700 ezer dollárnyi bitcoint kapott az elmúlt napokban.

Egy szervezet már bitcoint is elfogad az ukrán hadsereg támogatására

Az ukrán haderő segítésére gyűjtő tárcán jelenleg 19 BTC-nál is több kriptopénz található (kb. 230 millió Ft a cikk írásának idején), jelentette a Coindesk a Blockchain.com adatai alapján. A tárca (Bc1qkd5az2ml7dk5j5h672yhxmhmxe9tuf97j39fm6), amely tavaly augusztus óta aktív, a tranzakciók nagy részét a napokban kapta meg. Csak csütörtökön, rögtön az orosz támadást követően, nagyjából 400 ezer dollárnyi BTC érkezett a tárcára.

A gyűjtést folytató szervezet, a Come Back Alive (máshol Return Alive) 2014 óta működik. A beérkező és kifizetésre kerülő tranzakciók egy publikusan elérhető adatbázisban kerülnek feljegyzésre, amelyet itt érhetünk el. Jelenleg már több mint 150 ezer dollárt felhasználtak a beérkező adományokból. Az ukrán szervezet a bitcoin adományok mellett banki utalást is elfogad.

Az ukrán hadsereg a jelenlegi szabályozások szerint nem fogadhat el közvetlenül sem kriptopénzeket, sem PayPal-utalásokat. A hadügyminisztérium jelenleg csak banki utalásokon keresztül fogad adományokat.

Egy másik BTC-címet az angol nyelvű ukrán hírportál, a Kyiv Independent osztott meg. Ők a bitcoin adományokat a hírportál további működtetéséhez és az ukrán háborúról való azonnali és helyi jelentés folytatásához gyűjtik; jelenleg több mint $5500 érkezett a címükre.

A bitcoin adományok az ukrán hadsereg és egyéb ukrán segélyszervezetek megsegítésére főként tegnap kezdtek el beözönleni a megadott címekre. Az orosz erők több ukrán területet is megtámadtak, a tegnapi nap folyamán pedig a csernobili atomerőművet is bevették a jelentések szerint. A nyugati nagyhatalmak és magyar vezetőség is elítélte az orosz támadást, az oroszok ellen pedig gazdasági szankciók egész sorát vezették be.

A pénzügyi piacok és a kriptovaluták is azonnali zuhanással reagáltak az orosz agresszió hírére. A bitcoin árfolyama $39 000-ről egy éjszaka alatt kb. $34 000-ra esett le, azonban a nap végére újra vissza tudott kapaszkodni az orosz támadás előtti szintre. A cikk írásának idején újra valamivel 38 000 dolláros szint felett kereskedik a kriptopénz.