Idősebbek az átlag bitcoinba fektetők, mint elsőre gondoltuk

Van pár jól ismert közhiedelem a bitcoinba fektetőkről, amit egy friss Grayscale felmérésnek köszönhetően kukába is dobhatunk. Az egyik ilyen téves sztereotípia, hogy a bitcoin a millenáris generáció kedvelt befektetési eszköze.

A felmérés során 1100 Egyesült Államokban élő 25 és 64 év közötti befektetőt kérdeztek meg. Kiderült, hogy az amerikai invesztorok egyharmada (36%) komolyan gondolkodik a digitális eszköz befektetésen. Ez körülbelül 21 millió főnek felelne meg az USA teljes népességére kivetítve. A befektetés mögött meghúzódó indokok széles skálán húzódnak, de dominál a spekulációs eszköz és a hosszú távú értékőrző attribútum, ahol a bitcoint, mint portfóliódiverzifikáló eszköz jelölik meg (lásd korábbi cikkünket a Binance Research kutatási eredményeiről).

Jóval idősebb az átlag bitcoin befektető, mint elsőre gondoltuk

Az átlag érdeklődő 45 éves, aki pedig már befektetett 42. Ez óriási ellentmondás, hiszen a legtöbb felmérés a millenáris és Z generációt hozta ki mint domináns életkorcsoport.

Egy újabb furcsa megállapítás, hogy a szabadelvűséggel, libertariánus eszmékkel kéz a kézben járó Bitcoint nem a Demokrata szavazók, hanem elsősorban a konzervatívabb Republikánusok részesítik előnyben.

Egy újabb dogmákkal szembemenő megállapítás a nemi eloszlás terén kell keresni. A felmérésbe 49% – 51%-os arányban vontak be férfi és nő invesztorokat. Az a csoport, amelyik érdeklődését fejezte ki a bitcoinba fektetés iránt az arány ‘csak’ 57% volt a férfiak javára. Ez különösen meglepő, hisz a saját Google Analytics adatainkból kiindulva a bitcoin és kriptovaluták iránt érdeklődők aránya látogatószám tekintetében (egészen a 2016-os indulásig visszatekintve) alig éri el a 15 százalékot (persze ez Magyarország, a felmérés pedig az Egyesült Államokban készült), illetve több korábbi felmérés is jelentős eltolódást mutatott a férfiak irányába.

A bitcoinba fektetők falják a pénzügyi híroldalakat

Az 1100 befektetőt arról is kérdezték, hogy mely mainstream amerikai pénzügyi portálokat részesítik előnyben.

A lenti táblázatból kiderül, hogy a Forbes nyomtatott változata különösen kedvelt a bitcoinba fektetők körében.

A bitcoin iránt érdeklődők az aranyat sem vetik meg

Egy másik kevésbé érdekes eredmény, hogy a bitcoinisták körében népszerű az arany is és nem vetik meg, ha digitális aranyként, azaz mint értékőrző hivatkoznak rá fizetési eszköz helyett.

A Grayscale válaszolók 55%-a szerint az arany igenis jó befektetés. Ha a bitcoin iránt érdeklődők csoportját nézzük, akkor még magasabb az arány, 69%-os.

A többséget továbbra is hidegen hagyja a bitcoin

Habár a 36%-os érdeklődési arány meglepően magas azért a kétharmad még minding ódzkodik a digitális pénzektől. Ennek több, válaszadók által a terjedést hátráltató tényezőhöz kapcsolták:

  • digitális bűnözés: a befektetők 75%-ának ez áll az első helyen, ami érthető, hiszen a szabályozatlan szektorra döglegyekként repülnek a csalók, átverők, MLM-esek és hackerek.
  • szabályozás hiánya a kriptopénz piacokon: 65%-a a megkérdezetteknek találta égető problémának.
  • információhiány: a befektetők 89%-a szerint nem tud eleget a bitcoinról és fél befektetni, mert nem érti.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük