Több százezer etheren ülhet néhány 2016-2017-es ICO projekt miközben a natív tokenjük értéke a nullához tart

A legrégebbi ICO-k ETH egyenlegei magasabbak, mint a natív tokenjeik piaci kapitalizációja. Érdemes lenne visszaadniuk a befektetők pénzét?

Ez volt a DigixDAO által felvetett legelső kérdés, amely projekt a DGD token tulajdonosai számára “mindent vagy semmit” lehetőséget ajánlott fel. Azaz vagy teljes mértékben lenullázza a forrás egyenlegeit vagy az ökoszisztéma fejlesztése érdekében fenntartja a támogatások folyósítását.

Kai Cheng Chng, a Digix vezérigazgatója azt írta a DigixDAO blogján, hogy a 2016-os token értékesítés óta a Digix rengeteg visszajelzést kapott.

“Számos megjegyzést kaptam amelyben azt írták, hogy az elégedetlen DGD token tulajdonosoknak legyen egy világos kitörés esélye a DigixDAO-ból,” írta a vezérigazgató.

A blogbejegyzés részletesen szemléltette a szervezet új elképzeléseit, melyet a jövőben szeretnének alkalmazni. A token tulajdonosok mostantól szavazhatnak a DAO ETH egyenlegének nagyságáról. A november 29-ei bejelentés után a token ára csaknem megduplázódott. Az ára akkor körülbelül 13 dollár volt, most nagyjából 19 dolláron mozog. Az áremelkedés egyúttal azt is jelenti, hogy a piaci kapitalizáció 27 millióról 37 millió dollárra nőtt.

A Digix egy olyan projekt, amely fizikai aranyat tárol és azt a DGX tokenjén keresztül reprezentálja az Ethereum blokkláncon. A DGD token jelenlegi 39,1 millió dolláros piaci kapitalizációja azonban lényegesen alacsonyabb, mint ami a DigixDAO ETH forrásszámláján lapul (386 000 ETH). Ez most ugyanis 56 millió dollárt ér.

A Smith + Crown szerint 2016. márciusban a DGD 466 648 ETH-et gyűjtött a DGX tokeneladásokat követően. Ez akkor nagyjából 6 és 7 millió dollár közötti összeget jelentett. Az ETH értéke azóta viszont jelentősen gyarapodott plusz arányosan jobban viselte a 2018-as telet, mint a DGX token.

Szakmabeliek véleménye

A DigixDAO döntése nagy vitát váltott ki az iparágban.

A térnek egy Carl Icahn-hoz hasonlító személyre lenne szüksége, aki csapatokat verbuvál azért, hogy előremozdítson egy új kultúrát az iparágban. Nem helyes ugyanis az, hogy akár több száz millió dolláros befektetéseken ülnek a cégek” nyilatkozta Ryan Zurrer, a svájci Dialectic egyik befektetője.

Zurrer azt mondta, hogy alaposan megvizsgálta a témát és arra a következtetésre jutott, hogy a legismertebb ICO-k, amelyek a 2017-es bika piac előtt értékesítettek, hatalmas erőforrásokon ücsörögnek, mivel az ICO-k alapjául szolgáló kriptók ára azóta jelentősen felértékelődött. Zurrer egy olyan világot szeretne, ahol a projektek egyértelmű ütemterveket határoznak meg egyértelmű költségvetéssel és azt is tudják, hogy milyen a “megfelelő méretű” forrás.

Nic Carter a Castle Island Ventures-tól egyetértett Zurrer-rel. “Már régóta azt várom, hogy az ICO-k nagy mérleggel rendelkezzenek. Azt hiszem, a Digix megérett rá.”

De Ricky Li, az Altonomy token kereskedő cégétől nem igazán ért egyet az előbbi hozzászólásokkal. “Az ICO-k nem szívesen vásárolják vissza tokenjeiket a forrásukból, hiszen a fejlesztéseikhez keresnek pénzt, nem pedig spekulálni akarnak a token árával.”

Zurrer megjegyezte azt is, hogy ez valójában nem egy “mindent vagy semmit” alapon működő lehetőség. Egy társaság attól még, hogy elosztotta gyűjtött ICO forrása egy részét, még folytathatja a fejlesztési munkát. “A projektek nagy részéről elmondható, hogy a tokenek árai nincsenek összefüggésben az alapjául szolgáló tőkekészlettel.”

Mások nem biztosak abban, hogy a DigixDAO által tett lépések széles körben elterjednek.

Nehéz lenne egyértelműen kijelenteni, hogy ez jó vagy rossz dolog lenne-e a kriptotér számára, mivel minden helyzetnek megvannak a maga sajátosságai”, mondta Mona El-Isa, az Avantgarde Finance vezérigazgatója. El-Isa korábbi társasága dolgozta ki a Melonport protokollt, majd azt DAO formájában továbbadta a közösségének.

Ezen tokenek egy része nagyon érdekes token-aktivista lehetőséggé válik majd. Egy kicsit meglepő, hogy még sokat nem látunk ebből” tette hozzá El-Isa.

2020 változást hozhat

A Digix arra ösztönözte a közösséget, hogy ne szabaduljanak meg a DigixDAO-tól, de tartózkodna most attól, hogy a DGD részesedéseiről szavazzon.

Minden projektnek szilárdan el kell magát köteleznie a közössége felé és állnia kell a szavát a projekt teljes élettartama alatt”, nyilatkozta Shaun Djie, a Digix vezérigazgatója. “A digitális eszköz szektor sokat köszönhet az aktív közösségeknek, akik az egész világon fontos szerepet játszanak az ipar sikerében. Ezért fontos, hogy továbbra is meghallgassuk őket.”

Azok a projektek, melyek a tulajdonosokhoz fordulnak a tőkéjük kiosztása miatt, mind nagy gyűjtött forrással és tisztességes token irányítási modellel rendelkeznek. “Optimista vagyok és bízom benne, hogy 2020-ban az ilyen típusú helyzetek előtérbe kerülnek”, tette hozzá Djie.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük