A blokkláncok top 10 programozási nyelve a Stackoverflow adatai alapján

Irdatlan nagy a kereslet a blokklánc és kriptovaluta fejlesztők iránt és korábban már megírtuk, hogy fényes anyagi jövő vár azokra a fejlesztőkre, akik rendelkeznek releváns tudással. De vajon milyen programozási nyelvekre érdemes ráfeküdni, ha elosztott főkönyvi fejlesztésekben gondolkodunk?

A Stackoverflow blokklánchoz köthető kérdéseinek vizsgálata alapján kiderült, az Ethereum Solidity nyelve viszi a prímet, azt követi a JavaScript és Java.

A Stackoverflow egy a fejlesztői fórum, ahol programozási ismereteket közzétenni és szakmai kérdéseket feltenni. 2 724 “blockchain” címkével ellátott kérdés volt a fórumon és a kérdezők 259 alkalommal említették a Solidity programnyelvet. A JavaScript 130 alkalommal, míg a Java 71 alkalommal szerepelt kérdésekben. A Python és a Google Go programozási nyelve is felkerült a top 5 listára, 66 és 58 alkalommal említették.

A Hard Fork összeállított egy listát is a blokkláncok top 10 legnépszerűbb programozási nyelvéről:

Ethereum Solidity a topon | Hard Fork

Ez annyit jelent, hogy minden 10. blokklánchoz kapcsolódó bejegyzés a StackOverflow-on a Solidity-hez köthető. A Solidity ‘győzelme’ nem meglepő ugyanis a többihez képest szigorúan blokklánc fejlesztéseknél használják, míg a Java, Python stb. nyelvek csak egy apró szegmensét teszik az elosztott főkönyvi technológiát hasznosító projektek nyelvezetében.

Ha viszont általánosságban mérjük a legnépszerűbb nyelvek rangsorát, akkor a Solidity még a top 10-be se kerül be, ezt már a StackOverflow 2019-es fejlesztő felmérésében olvashatjuk.

Developer Survey Results

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük