A TOR segítségével lesz újra anonim a bitcoin

Egyre több az anonim bitcoin csomópont a TOR hálózatának köszönhetően.

A Bitnodes adatai alapján január első két hetében az anonim csomópontok száma a bitcoin blokkláncán 2.1%-ról 19.7%-ra emelkedett. A drasztikus emelkedés a TOR hálózatról érkezett, azonban egyelőre nem lehet tudni, miért nőtt meg pontosan az anonim bitcoin csomópontok száma egyik pillanatról a másikra. Elképzelhető, hogy az idén életbe lépett AMLD5 kriptopénz használókat is érintő pénzmosás megelőzésről szóló szabályozása miatt döntöttek úgy többen, hogy anoniman folytatják tovább a hálózat támogatását.

Bitcoin csomópontok a TOR hálózaton

Hasonló növekedést már produkált egyszer a hálózat tavaly nyáron amikor két hét alatt megduplázódtak a TOR hálózatán keresztül titkosított csomópontok száma. Akkor azonban két hét után vissza is esett ez a normális szintre. Most azonban azzal párhuzamosan, hogy megnőtt az anonim bitcoin node-k száma, a nem anonim, IPv4 és IPv6 címeken keresztül futtatott csomópontok száma lecsökkent. Ezt azt jelentheti, hogy elképzelhető, hogy hosszú távra költöztették át a csomópontokat az anonim szerverekre. Mindeközben pedig egyre több bitcoin teljes kliens támogatja a hálózatot, mely különösen pozitív trend, hiszen ezzel csökkenthető egy esetleges 51%-os támadás kockázata.

A köztudattal ellentétben a bitcoin tranzakciók nem mondhatóak teljesen anonimnak. Bár a küldő és fogadó fél egy-egy publikus kulcs mögé van rejtve, valójában a bitcoin címek mögött megbúvó felhasználók személyazonossága relatív könnyen kideríthető, ha nem voltak kellően körültekintőek a tranzakció résztvevői.

A TOR hálózata kifejezetten az anonimitás biztosítására jött létre, más kérdés, hogy ezt kihasználva ma már a teljes online fekete piac onion szervereken fut. Azonban ne csak illegális szolgáltatásokra lehet a technológiát használni, mint ahogy a fenti példa is mutatja. A személyes adatok védelmét prioritásként vagy akár alapvető emberi jogként (ez jelentené azt is, hogy egyetlen, állami szerv, hatóság, döntéshozó, Google, Facebook stb.-nek nincs joga túl sokat tudnia egy személyről) kezelő egyének szintén dönthetnek és döntenek is a TOR használata mellett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük