Egyes indikátorok szerint tovább csökken a DeFi aktivitás, de ez csak nézőpont kérdése

A decentralizált pénzügyi (DeFi) szektor elemzésével, megfigyelésével foglalkozó DefiLlama friss elemezése szerint a kriptovaluták piacának általános gyengélkedése a teljes DeFi ökoszisztémára komoly hatással volt. A teljes zárolt összeg (TVL) a különféle láncokon futó DeFi protokollokban 65%-kal csökkent az elmúlt az év eleje óta. Persze ez csak egy indikátor (eléggé egyoldalú ráadásul), rengeteg paramétert nem vesz figyelembe. Nem számol a folyamatosan növekvő kockázatitőke beáramlással. Vagy éppen nem mutat rá arra sem, hogy az aktív címek száma is növekszik a DeFi világban.

Az indikátorok jelenleg a DeFi általános gyengülését mutatják

Mindenesetre a publikált adatok szerint már kevesebb, mint 60 milliárd dollár zárolt különféle protokollokban. Ráadásul ebből az Ethereumon futó MakerDAO részesedése közel 8 milliárd dollár. Ezzel a MakerDao aránya a teljes zárolt összegben 13% feletti. Persze tegyük hozzá, hogy a MakerDAO-ban lekötött összeg az év eleje óta 120%-kal zuhant. Az Ethereum még mindig viszi a prímet a DeFi világban, hiszen az összes zárolt összegből 34,23 milliárd dollár van olyan protokollokban, amelyek az Ethereumon futnak. De a visszaesés nem kímélte az ETH-t sem (legalábbis a TVL indikátor szerint), az elmúlt 9 hónapot nézve 185%-os volt a teljes zárolt összeg csökkenése. 2022. elején még majdnem 100 milliárd dollár volt zárolva Ethereumon futó DeFi protokollokban.

TVL on Ethereum

Az Ethereumon futó decentralizált tőzsdékben lekötött összegek 69%-kal csökkentek az extrém piaci körülmények között. És nem csak a DefiLlama számai mutatják ezt, az OKLink adatai szerint május óta folyamatosan zuhannak a napi kereskedési számok ezeken a decentralizált tőszdéken. Gondoljunk bele, szeptember elején a napi kereskedési volumen az Ethereumon futó decentralizált tőzsdéken 931 millió dollár volt, ami négy hónap alatt 96%-os zuhanást jelent. Ezt a számot is mindössze alig 7500 felhasználó teszi össze, miközben 2021. májusában 124 ezernél is többen használták az Ethereum decentralizált tőzsdéit.

Persze az általános csökkenésben és az Ethereum hálózatán elérhető bevételcsökkenésben más is szerepet játszik. Például az egyre több második réteges megoldás miatt folyamatosan csökken az Ethereumon feldolgozott tranzakciók száma. Tehát nem lehet teljes egészében negatívan értékelni a TVL és egyéb indikátorok alakulását. Főleg, hogy vannak mérőszámok, amelyek szerint továbbra is növekszik az érdeklődés és aktivitás az Ethereum DeFi-ben.