Habár a DeFi-ben zárolt teljes összérték 66%-kal csökkent, de több mutató szerint is folyamatos a növekedés

A kriptopiac összesített zárolt értéke (TVL – total value lockedd) az okosszerződésekben elhelyezett pénzeszközök összegét méri. Ez a szám az április közepi 160 milliárd dollárról mára 70 milliárd dollárra csökkent, ami 2021. márciusa óta a legalacsonyabb szintet jelenti. Bár ez a 66%-os csökkenés aggasztónak tűnhet, számos mutató arra utal, hogy a decentralizált pénzügyi (DeFi) szektor ellenálló a medvepiaci körülmények ellenére is.

A probléma a TVL mint átfogó mérőszám használatával az, hogy a részletek nem jelennek meg benne. Például a DeFi-tranzakciók száma, a layer-2 skálázási megoldások növekedése és az ökoszisztémába beáramló kockázati tőke nem tükröződik a mérőszámban.

A DappRadar július 29-i Crypto adoption jelentésében az adatok azt mutatják, hogy a DeFi második negyedéves tranzakciószáma 15%-kal csökkent az előző negyedévhez képest. Ez a szám azonban még kevésbé aggasztó, mint a TVL nagymértékű csökkenése. Ezt alátámasztja az egyedi aktív kriptotárcák számának 12%-os csökkenése is ugyanebben az időszakban.

A Layer-2 jelenti a fenntartható DeFi növekedés útját

Iakov Levin, a Midas Investments vezérigazgatója a riporttal kapcsolatban így nyilatkozott:
“Szilárd meggyőződésem, hogy a jelenlegi medvepiac nem jelenti a DeFi szektor ‘végét’. Például egyre nagyobb a verseny a decentralizált tőzsdék között az Optimism, layer-2 Ethereum skálázási platformon.”

Optimism_teljes_lekötött_érték

Optimism TVL-je

Az Optimism egy Ethereum skálázhatósági megoldás. A layer-2-t használja a tranzakciók ellenőrzésének a láncon kívülre történő csoportosítására, csökkentve a hálózaton lévő decentralizált alkalmazások feldolgozási és tranzakciós költségeit.

Emellett a kockázati tőkésöktől származó tőkebeáramlás is tovább támogatja a DeFi tézis rugalmasságát. Például július 12-én a Multicoin Capital 430 millió dolláros alapot indított. A 2017-ben alapított befektetéskezelő cég célja, hogy a Web3 infrastruktúra, a DeFi alkalmazások és az autonóm üzleti modellek fejlesztésére összpontosítson.

Július 28-án pedig a Variant jeletett be egy sikeres 450 millió dolláros tőkeemelést, amelynek célja többek között a “pénzügyi felhatalmazás finanszírozása a DeFi révén“. A stratégia magában foglalja az NFT-k, a stabilcoinok, a hitelezési optimalizátorok, a DEX-aggregátorok és “a hagyományos pénzügyi rendszert a DeFi-vel összekötő termékek monetizálását és fejlesztését”.

Ezek a jelentős méretű befektetések arra engedik következtetni Levint, hogy a skálázási megoldások a decentralizált pénzügyi alkalmazásokat a következő szintre fogják emelni. Ez az úgynevezett “DeFi Summer 2.0” során 2021 3Q-ban még nem volt lehetséges. Az Ethereum-hálózat átlagos tranzakciós díja abban az időszakban 25 dollár felett volt. Ez szinte lehetetlenné tette, hogy az alkalmazások vonzóvá váljanak.

A Metamask Swap és az 1inch Network kiemelkedik a többi közül

DeFi top appok

DeFi top alkalmazások aktív címeinek változása az elmúlt 30 napban

A DeFi alkalmazásokat használó aktív címek száma a DappRadar adatai szerint az elmúlt 30 napban meglehetősen stabil maradt. Az adatok szerint az aktív címek száma átlagosan 2%-kal csökkent, de a top öt alkalmazás közül négy is növekedést mutatott. Emellett a DEX aggregátorok mint az 1inch Network és a MetaMask Swap jelentős felhasználói növekedést könyvelhettek el, így a “DeFi téllel” kapcsolatos aggodalmak érvényüket vesztették.

Dióhéjban összefoglalva tehát, ha nem a teljes lekötött értéket vizsgáljuk, akkor elmondhatjuk, hogy a decentralizált pénzügyi iparág továbbra is növekszik az aktív címek száma, a kockázati tőkebefektetések és az olcsóbb és gyorsabb feldolgozási lehetőségeket kínáló innovatív megoldásoknak köszönhetően a legutóbbi, 2021 végi csúcshoz képest is.