Tovább csökken Kína Bitcoin bányászati dominanciája

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Bitcoin bányászat terén már régóta Kína uralja az ágazatot. Azonban úgy tűnik, hogy Kína Bitcoin bányászati dominanciája évről évre csökken. Egyre több hashráta jön ugyanis Kínán kívüli országokból.

Egyre több BTC hashráta jön Észak-Amerikából

Napjainkban Kína szerepe továbbra is dominánsnak számít a Bitcoin bányászatban. Azonban Észak-Amerika is kezd szépen lassan utat törni magának a szektorban. A Bitcoin egyik legnagyobb bányászati pooljának, az F2Pool társalapítója Chun Wang is ilyen irányú változást tapasztalt a hashráta vonatkozásában. Egész konkrétan az F2Pool-ban 2021 áprilisában több BTC hashráta jött Kínán kívüli országokból, mint Kínából. Ez pedig egy elég komoly váltást jelent.

Wang-on kívül Barry Silbert, a Digital Currency Group vezérigazgatója is hasonló tapasztalatokat osztott meg a Twitteren. A Digital Currency Grouphoz tartozó Foundry USA Bitcoin bányászati pool ugyanis bekerült a világ 5 legnagyobb poolja közé. Silbert véleménye szerint ez is azt mutatja, hogy a BTC hashráta szépen lassan Kínából Észak-Amerikába áramlik át.

A Cambridge-i Egyetem még a tavalyi évben tett közzé egy Bitcoin bányászati térképet, amely a globális Bitcoin hashráta megoszlását szemlélteti. Az adatokból szépen látszik, hogy a kínai bányászati tevékenység a korábbi 2014-ben mért 90%-ról 2020 áprilisára 65%-ra esett vissza, míg az Egyesült Államok részesedése a globális hashrátából ugyanekkor 7,2% volt.

Bitcoin hashráta megoszlása
Forrás: Cambridge-i Egyetem

2021 januárjára azonban a Miner Daily beszámolója alapján a Kínából jövő hashráta még 10%-kal csökkent, így Kína részesedése 55% körül alakult, míg Észak-Amerikáé 11%-ra emelkedett.

BTC hashráta eloszlása
Forrás: Miner Daily

Mi állhat Kína Bitcoin bányászati dominanciájának csökkenése mögött?

Az persze kérdéses, hogy egészen pontosan mi lehet az oka annak, hogy Kína folyamatosan veszít a bányászati iparban betöltött szerepéből. Sokan úgy gondolják, hogy elsősorban globális geopolitikai okok húzódnak meg a változás mögött. Kínát sok kritika éri amiatt, hogy többségében széntüzelésű erőműveket használ a villamosenergia előállításához – így a Bitcoin bányászathoz is -, amely nagymértékben károsítja a környezetet. Emiatt több bányásztelepet is bezártak a közelmúltban.

Ezzel szemben az Egyesült Államok törekszik a megújuló energiaforrások használatára a bányászat energiaszükségletének fedezését illetően. Texasban például már el is kezdtek dolgozni azon, hogy hogyan tudnák kivitelezni a dolgot szélenergia és napenergia felhasználásával. Várhatóan emiatt Texas egyre több bányászt fog a régióba vonzani és az Egyesült Államok szerepe is tovább erősödhet a bányászati iparban.

Kapcsolódó cikkeink:

Kövess minket Facebook, Instagram és Twitter oldalainkon, hogy mindenről percre pontosan értesülj.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.