Tovább folytatódik Kína bitcoin elleni harca

Úgy tűnik, hogy Kína tovább folytatja az állampolgárok bitcoin befektetései, és a hazai bitcoin bányászat visszaszorításért, és végső soron felszámolásáért hozott lépéseket. A bitcoin bányászat teljes tilalma Belső-Mongólia, és Hszincsiáng provinciák után ezúttal Jünnan provincia területére is bővült, így a helyi kormányzat felszólította a tartományban aktív bitcoin bányászokat, hogy június végéig teljesen szüntessék be tevékenységüket.

Sokáig az volt az általános vélekedés, hogy a Kínai Kommunista Pártnak alapvetően csak a spekulatív bitcoin kereskedéssel van baja, legfőképpen azért, mert az egy olyan fizetőeszköz terjedésének tervez, ami felett a pártnak nincs hatalma. Nem a bitcoin az egyetlen fintech eszköz, ami ellen Kína aktívan fellép. A kínai pártvezetés, egyre erősebben igyekszik visszaszorítani az országban rendkívül népszerű a kormánytól független mobilfizetési és pénzügyi megoldásokat is, például az AliPay-t, melynek az alapítója Jack Ma korábban tisztázatlan körülmények között több hónapra is eltűnt.

A kínai zöld hullám

Úgy tűnik azonban, hogy a pártvezetés totális harcot hirdetett a digitális érme ellen, és Kína még az egyébként szépen jövedelmező, és a többségben lévő kínai bányászok által dominált, geopolitikai hasznot is hajtó bitcoin bányászatot is tiltani kívánja. A lépésnek nem feltétlenül kizárólag politikai motivációja van; Kína a bitcoin bányászattal szemben hivatalosan az óriási mértékű energiaigénye, és így a közvetve okozott hatalmas mértékű környezetszennyezés miatt lép fel.

Bár sokan vélekedhetnek úgy, hogy ez biztosan csak a „publikus magyarázat” Kína bitcoin ellenes harcára, számos elemző úgy véli, hogy valóban ez a bányászati tilalom egyik legfőbb oka, hiszen az utóbbi évtizedben olyan súlyos problémává vált Kínában a környezetszennyezés, és olyan mértékben negatívan érintené az országot a globális felmelegedés jövőbeni elhatalmasodása, hogy a pártvezetés valóban komolyan gondolja az utóbbi években látványosan előtérbe helyezett környezetvédelmet. Mi több, Kína hivatalosan is bejelentette, hogy a legnagyobb környezetszennyezők egyikből belátható időn belül ők is karbonsemleges nemzetté kívánnak válni a jövőben, az Európai Unió elhatározásához hasonlóan.

Úgy tűnik, hogy Kína nagy bitcoin bányász régiói közül csak Szecsuán tartományban tűrik meg továbbra is a tevékenységet, feltehetően a helyben rendelkezésre álló nagy mennyiségű környezetbarát vízenergia miatt. Persze kérdés, hogy ez meddig marad így, miközben a Kínai kormány szokásához híven, szép lassan, csendben, nem túl nagy port kavarva, de lépésről lépésre biztosan szorítja háttérbe a kriptovalutákat és az egyéb nem központi fintech innovációkat, a központi ellenőrzésű digitális Jüan projektjének a javára.

(Forrás)