Tovább zakatol a digitális jüan, amellyel Kína a Bitcoin babérjaira törne

Kína régóta óvakodva figyeli a bitcoin egyre növekvő térnyerését. Peking korábban többször is kinyilvánította nemtetszését az állami ellenőrzés alá nem vonható kriptodevizákkal szemben, amelyeket több lépésben mára gyakorlatilag teljesen betiltottak hivatalosan. Először 2013-ban megtiltották a kínai bankoknak, hogy részt vegyenek bármilyen kriptodevizákkal kapcsolatos pénzügyi műveletben, majd 2017-ben az összes helyi kriptotőzsdét letiltották (megkérdőjelezhető hatékonysággal).

A tiltáson túl a kínai nemzeti bank (PBOC) saját digitális valutát is bejelentett, melynek tesztüzeme már zajlik néhány kiválasztott nagyvárosban, mint amilyen Sencsen, Chengdu és Szucsou. A természetesen teljes állami kontroll alatt működő digitális jüantól elsősorban azt várják, hogy erősíti a versenyt az országban elérhető mobil fizetési megoldásokat kínáló szolgáltatók között. Ezt a szegmenst jelenleg az AliPay uralja, amely ahhoz az Ant Group-hoz tartozik melynek alapítója és vezére Kína leggazdagabb embere, Jack Ma, aki az utóbbi időben többször is komoly konfliktusba keveredett a Kínai Kommunista Párttal. Miután 2020 októberében nyilvánosan kritizálta a pártvezetést, több hónapra nyomtalanul eltűnt, előkerülésekor pedig semmilyen magyarázattal nem szolgált az addigi hollétével kapcsolatban. Eltűnése alatt továbbá a Kínai Kommunista Párt megakadályozta az Ant Group bevezetését a New York-i tőzsdére.

A digitális jüan bevezetésétől és később a további állami kontroll alatt álló digitális pénznemek megjelenésétől egyesek a bitcoin rekordokat döntő menetelésének végét várják. Mások azonban kiemelik, hogy a „digitális” jüan, nem egy blockchain alapú technológia, hanem csupán egy a hagyományos pénznemmel párhuzamosan létrehozott kizárólag digitális formában létező valuta, amely azon kívül, hogy ugyanúgy állami kontroll alatt áll, ugyanúgy szenved a hagyományos pénznemek összes további hátrányától is. Ezt a gondolatmenetet követve számos elemző nem tartja a „digitális” valutákat sem a bitcoin alternatívájának, sem pedig versenytársának, így az ezeknek a bitcoin-dollár átváltási árfolyamra gyakorolt hatását elhanyagolhatónak tekintik.

Fontos megjegyezni, hogy Kínának minimum regionális ambíciói vannak a digitális jüannal, erre pedig már meg is vannak az első kezdeményezések; a PBOC Hongkong, Egyesült Arab Emírségek, Thaiföld jegybankjaival tárgyal a nemzetközi elfogadás céljából

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.