Továbbra is egymásnak feszülnek a bányászok és a játékosok

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Korábban elképzelhetetlen ellentétek lángoltak fel a bitcoin bányászok és a játékosok között a videókártyák használata kapcsán. Ugye mindkét szektor iszonyatos fejlődésben van napjainkban, a bányászat mellett az eSport és online játék is rendkívül jövedelmező és népszerű iparággá vált. A legújabb vita témája a hihetetlen erővel bíró NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti videókártya piacra dobása körül és a videókártyákhoz való hozzáférés kapcsán alakult ki. Ugye a játékosok szeretnék megvásárolni a legújabb kártyákat, de nem férnek hozzájuk. Azért nem, mert a bányászok mindent felvásárolnak, hogy digitális valutát bányászhassanak a segítségükkel. És a két érdekcsoport között fennálló versenyhelyzetet csak nehezíti az egész világot sújtó félvezető-hiány.

A bányászok és a játékosok közötti versenyhelyzet jövője

Gondoljunk bele, a félvezetők piacán 300%-os áremelkedés következett be és ma komoly egymásra ígérgetés zajlik a vásárlók között. Az NVIDIA megpróbált valami köztes megoldást kitalálni, hogy mindkét oldal számára kedvező helyzetet alakítson ki. Így a legújabb chipeket két termékkategória között osztotta fel, az egyik a GeForce kártyák, a másik pedig a kriptovaluta bányász-processzorok (CMP) kategóriája. És a GeForce videókártyák esetén a gyártó külön szabályozót is épített be, hogy lelassítsa a teljesítményt. És így kevésbé legyen értékes a bányászok számára ez a kártyacsoport. A másik oldalon viszont a CMP-t minden megjelenítési kimenettől megszabadították, hogy a játékosok ne használhassák.

Iparági bennfentesek, sőt maga az NVIDIA vezérigazgatója szerint is a vállalat célja, hogy a játékosokat kielégítse, tehát a kriptovaluta piac a kevésbé fontos számukra. Ennek oka a kriptok volatilitásában keresendő, hiszen az eSportok és a játékok piaca folyamatosan és stabilan bővül. Míg a kriptok esetén egy megingás az árfolyamban pillanatok alatt eltüntetheti a videókártyák iránti keresletet ebből a szektorból. Azért még van hova fejlődnie az NVIDIA szabályozásának a videókártyák esetén, ugyanis még februárban pillanatok alatt feltörték és módosították azt a védelmet, ami megakadályozta volna az egyik kártyánál a maximális teljesítmény kihasználást. Úgyhogy most az új videókártyákat figyeli mindenki, hogy az ezekben lévő szabályozó kiiktatható lesz-e könnyedén vagy sem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.