Trump háborúja Kínával jócskán megnövelte a munkanélküliséget

Donald Trump egykori amerikai elnök Kínával folytatott kereskedelmi háborúja csaknem 245 ezer amerikai állampolgár munkahelyének elvesztésével járt. Ha pedig továbbra sem javul a helyet, 2025-re további 145 ezer ember veszítheti el munkahelyét. 

Az Egyesült Államok és Kína közötti feszültség egészen a 2008-as évig nyúlik vissza, amikoris kirobbant a felek közti kereskedelmi háború. A koronavírus megjelenése pedig csak olaj volt a tűzre: Donald Trump egykori amerikai elnök Kínát tette felelőssé a világjárvány elterjedése miatt.
Az USCBC, a Kínában üzleti tevékenységet folytató amerikai nagyvállalatokat képviselő csapat által nemrégiben nyilvánosságra hozott felmérés egy „eszkalációs forgatókönyvet” tár elénk. A forgatókönyv szerint a világ két legnagyobb gazdasága között folyó harcok 1,6 billió dollárral csökkenthetik az USA GDP-jét a következő öt évben. Ez pedig rendkívül elszomorító következményekkel járhat: 2022-re 732 ezerrel, 2025-re pedig további 320 ezerrel kevesebb munkahely állna az amerikai állampolgárok rendelkezésére.

A felmérés néhány nappal Joe Biden megválasztott elnök hivatalba lépése előtt került nyilvánosságra. Az új elnök tervei között szerepel az amerikai kereskedelempolitika alapos kielemzése, beleértve a demokratikus szövetségekkel folytatott konzultációkat a Trump által kiszabott amerikai vámokról. Biden elmondása szerint, nem tervez azonnali változásokat hozni Trump tarifáiban. Az azonban biztos, hogy szövetségeivel együttműködve nyomást fog gyakorolni Kínára annak érdekében, hogy kereskedelmi magatartását megváltoztassa.

“Más megoldásra van szükség a Kínával fenálló viszályok kezelésére…”

Craig Allen, az USCBC elnöke – aki mindvégig támogatta Trump Kína kereskedelmi és technológiatranszfer politikájának megváltoztatására tett kísérleteit – szerint fontos volt, hogy a csapat nyilvánosságra hozza az Egyesült Államok és Kína közötti politikai döntések következményeit.

A tarifák esetében rendkívül fontos, hogy megértsük a döntéseink teljes gazdasági költségét” – nyilatkozott Allen.

A felmérések szerint az Egyesült Államok Kínába irányuló exportja 1,2 millió, Kína multinacionális vállalatai pedig 197 ezer amerikai állampolgár számára biztosítanak munkalehetőséget. Továbbá, az amerikai vállalatok 2019-ben 105 milliárd dollárral járultak hozzá Kína gazdaságához.

Kína a globális növekedés körülbelül egyharmadához fog hozzájárulni a következő évtizedben. Ennek következtében a kereskedelmi kapcsolat fenntartása egyre fontosabbá kell hogy váljon az amerikai vállalkozások globális sikerei szempontjából” – áll a nyilvánosságra hozott felmérésben.

Allen pedig továbbra is abban reménykedik, hogy Biden a jövőben fellép a tarifák ügyében:

Ha nem találunk más megoldást az önpusztító vámintézkedések helyett a Kínával fennálló viszályok kezelésére, az amerikai munkavállalók életkörülményeinek súlyosbításába fog kerülni.” – mondta Allen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.