Trump kínai applikációk betiltását tervezi, köztük a WeChat Pay és az Alipay is

Egy elnöki utasítás értelmében az Egyesült Államokban hamarosan betiltásra kerülhet néhány kínai applikáció. Köztük van a WeChat Pay és az Alipay is. A fizetési appok betiltása esetén az emberek számára a Bitcoin jelentheti a megoldást.

Trump kínai applikációk betiltását tervezi

A leköszönő amerikai elnök, Donald Trump úgy döntött, hogy betiltja a WeChat Pay és az Alipay tranzakciókat. A január 5-én közzétett utasítás a jövő hónapban lép majd érvénybe.

A döntés mögött alapvetően adatvédelmi okok húzódnak meg, ugyanis ezek az alkalmazások hozzáférnek a felhasználók által használt elektronikai eszközökhöz (okostelefonok, tabletek, számítógépek) és az azokon tárolt személyes adatokhoz is. Köztük érzékeny, személyek beazonosítására alkalmas adatokhoz és privát információkhoz szerezhetnek hozzáférést ezek a kínai alkalmazások.

Az adatok ilyen módon történő begyűjtése több szempontból is fenyegetést jelent az amerikaiak számára. Egyrészt, a kínai kormány és a Kínai Kommunista Párt esetlegesen szert tehetnek az amerikai felhasználók személyes adataira. Másrészt, ezeket az információkat Kína felhasználhatja arra is, hogy lekövesse a szövetségi alkalmazottak és vállalkozók tartózkodási helyét, valamint személyi aktákat alakítsanak ki a rendelkezésükre álló személyes adatokra támaszkodva.

Most, hogy hamarosan Joe Biden veszi át Trump helyét, sokan kíváncsian várják, hogy a WeChat Pay, az Alipay, valamint egyéb alkalmazások (CamScanner, QQ Wallet, SHAREit, Tencent QQ, VMate, WPS Office) tranzakcióinak betiltásáról szóló utasítást az új elnök is támogatja-e majd.

Kína egyébként már korábban betiltott több amerikai közösségi média platformot Kínában, így a Facebookot és a Twittert is, de még a Google sem úszta meg a dolgot. Mindemellett még itt van Jack Ma, az Alibaba alapítójának rejtélyes eltűnésének története is, ami tovább borzolja a kedélyeket világszerte.

A Bitcoin lehet a megoldás?

Az applikációk betiltásával a Kínába és a Kínából történő átutalások lebonyolítása különösen nehézkesnek bizonyulhat. A kialakult helyzetben talán a Bitcoin jelentheti majd a megoldást, mivel technikai szinten képes lehet a személyes adatok védelmét biztosítani. Emellett a Bitcoin a centralizált és ellenőrzött rendszer megkerülésére is alkalmas eszköz lehet.

Annak ellenére, hogy a Kínai Kommunista Párt 2017 óta folyamatosan tiltja be a különböző tőzsdéket Kínában és próbálja a felhasználó és felhasználó közötti (peer-to-peer) pénzmozgásokat megakadályozni, a Bitcoin tranzakciók száma folyamatosan nő. Ami viszont abból a szempontból nem meglepő, hogy a fizetési appok betiltásával lassan az embereknek nem marad más választásuk, mint a Bitcoin.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.