Túlélőcsomag a Constantinople Ethereum hard forkhoz

Ahogy ma már írtuk egy cikkben, hamarosan frissít a második legnagyobb piaci kapitalizációjú Ethereum blokklánca a Constantinople hard fork keretében. A 7 080 000.-ik blokknál történő fork valamikor január 16-án szerdán várható.

Ahogy növekszik az érdeklődés a fork következményei után, sokatok elgondolkodhatott, vajon kell-e valamit csinálni a frissítés előtt? A válasz szimpla: semmit! A hétköznapi Ethereum felhasználónak (pontosabban azok, akik nem bányásznak vagy futtatnak csomópontot) nem kell frissíteni semmit. A kriptotőzsdék, szolgáltatók és csomópont szolgáltatók minden szükséges szolgáltatást elvégeznek, ami vélhetően problémamentes áttérést fog jelenteni a Constantinople frissítésre.

A szólóban bányászók viszont (azaz, akik nem tagjai egyetlen bányász poolnak sem), akik a saját csomópontjukat futtatják kénytelenek lesznek letölteni az új szoftvert.

De ezen túl mindenkinek: az ETH-jeid biztonságban lesznek, bár itt osszuk a hardcore kriptósok véleményét, aki teheti, utalja ki az ETH-jét egy hardver tárcába és 1-2 napig rá se nézzen (pontosabban a Twitterre, Facebookra, Telegramra ne nézzen rá, ahol feltehetően terjedni fognak az ethereumos álhírek adathalász linkekkel, így akarva ellopni az értékes érméket).

Akik újak az Ethereum világában a következőket kell memorizálni: a 16-ára várt frissítés öt lényeges fejlesztést (EIP-et) tartalmaz.

  • EIP 145 – olcsóbbá tesz bizonyos okos szerződéseket
  • EIP 1014 – bevezeti az úgynevezett state csatornákat, mellyel láncon kívüli tranzakciókat lehet végrehajtani
  • EIP 1052 – hatékonyabbá teszi egy másik szerződés kódjának hitelesítését
  • EIP 1234 – kitolja az Ethereum jégkorszak bekövetkeztét és csökkenti az ETH blokkjutalmat
  • EIP 1283 – csökkenti a gas költségeket

A Byzantium hard forkra 2017. októberében került sor, a Constantinople 16-án és az Istanbul sincs már messze. Miután az összes frissítés bevezetésre kerül, az Ethereum hálózata lassan a 2016-ban felvázolt ütemtervének végére ér, ami a Serenity fog zárni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük