Túlértékelt a ripple (XRP), állítja az adatelemző cég

Az XRP tokent kibocsátó Ripple cég túlértékeli a digitális pénzének az értékét mintegy 47%-kal, áll a Messari blokklánc elemzőcég kimutatásában.

A jelentés szerint a forgalomban lévő összes XRP mennyiség 21.8 milliárd, a CoinMarketCap listázó oldalnál feltüntetett 41 milliárd XRP helyett.

Pontosan ezért a piaci kapitalizációja is alacsonyabb. A jelentés alapján az XRP piaci kapitalizációja csupán 6.9 milliárd USD a közösség által elfogadott 13 milliárd helyett.

A jelentés e ponton megjegyzi, a Ripple cég még egyszer sem fedte fel a módszerét és tőzsdei referenciáit az XRP kereskedési volumen számításához.

A kereskedési volument adó tőzsdék megbízhatóságával is gond van, mivel korábbi hírek alapján, az XRP 99%-át adó tőzsdék gyaníthatóan manipulálták a kereskedési volumenadataikat.

Mi lett a többivel?

Ahogy a fenti ábrán is kivehető, a Messari sejtése, hogy a 41.0 milliárdból 19 milliárd XRP escrow formában került lekötésre vagy értékesítése, és korlátozásoknak vannak kitéve.

A jelentés szerint további 2.5 milliárd XRP-t a RippleWorks tárcáiban helyeztek el és szintén nem lehet szabadon elkölteni.

Utolsóként pedig 4.1 milliárd XRP-n, amit a vállalat pénzszolgálati üzletágán (XRP II) keresztül értékesítenek már 2016 óta, viszonteladói limit van érvényben és szintén nem értékesíthető.

A jelentés megjegyzi, az adatelemzők ‘konzervatív’ számadatokkal dolgoztak és előfordulhatnak ennél jóval nagyobb vagy akár kisebb eltérések is.

Miért fontos?

A Messari által feltüntetett illikvid XRP-k és az 59 milliárd XRP, amint a Ripple cég a saját egyenlegén tart, egy állandó eladói nyomást teremthet, amelynek árfolyamokra gyakorolt hatása attól függ, milyen időbeli korlátozások érvényesek rájuk.

A Messari nem az első, mely felhívta a figyelmet a Ripple körüli inkonzisztenciákra. A Miller Value Partners alapkezelő elnöke, Bill Miller a CNBC-n adott hangot aggodalmának a Ripple XRP tokenje kapcsán:

Az XRP-t nem kell használni a Ripple hálózatán, használhatsz mást is… Ha ránézel a Coinmarketcap.com-ra, akkor ott 38 milliárd áll [két héttel ezelőtt], de valójában 100 milliárd van mivel a cég 61 milliárdot a saját számláin visszatart.

Eközben az idei Világgazdasági Fórumon a Ripple ügyvezetője Brad Garlinghouse azzal érvelt, hogy a tokenje sokkal jobban skálázható és gyorsabb mint a bitcoin, ám azt elismerte, rendelkezik még bitcoinnal, mert nem hiszi, hogy az ára a nullához tart.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük