Túlterhelődött a Bitcoin hálózat, majdnem félmillió tranzakció lóg a levegőben

Alig két hét alatt megháromszorozódott a nem megerősített tranzakciók száma a Bitcoin hálózaton: 134 000-ről 440 000 fölé emelkedett a mempoolban ragadt tranzakciók száma. Ezzel együtt kilőttek a tranzakciós díjak is, míg április 26-án ~1.99 dollárt kellett egy megbízásért fizetni, addig most már ~19 dollár ez az összeg. Jelentősen megnőtt a tranzakciók teljesítési ideje is, egy időre még a Binance is felfüggesztette a kiutalásokat.

Sokáig fog tartani, és sokba fog kerülni behozni a lemaradást

Cikkünk írásának pillanatában 440 000 tranzakció várakozik a Bitcoin hálózat mempooljában, sok felhasználó az időközben elszabadult sat/kB költségek miatt egyelőre hoppon maradt, és nem tudja, hogy meddig kell még várnia, hogy teljesüljenek a megbízásai. A Twitteren egyesek szándékos támadást sejtenek a háttérben, de sokkal valószínűbb, hogy csak az Ordinal inscriptionök és a BRC20 tokenek újonnan jött népszerűsége állítja kihívás elé a hálózatot: jelenleg több, mint 13 000 BRC20 tokent és 4,17 millió Ordinal inscription van a hálózaton.

Ahhoz, hogy a Bitcoin behozza a lemaradást, kb. 200 blokkot kellene kibányászni, ami majdnem másfél napba telik normál tempóban. Az ilyen extrém szituációkban a hálózat a tranzakciós díjak emelésével csökkenti saját terheltségét, melynek nyomán 2021 közepe óta nem látott díjakkal szembesülnek a felhasználók:

Bitcoin tranzakciók átlagos díja – Bitinfocharts

Támadás, vagy szabadpiaci folyamatok?

A túlterhelt mempool témája az utóbbi időben a Twitter felhasználókat is megmozgatta: egyesek izgatottak az aktivitás megugrása miatt, mások DDoS túlterheléses támadásnak minősítik az Ordinalsszal kapcsolatos tranzakciók megnövekedését.

“A Bitcoin nincs támadás alatt. A vérszegény blokkméret-növelési kísérletek nem voltak elegendőek arra, hogy kielégítsék az igényeket, a Lightning Network pedig nem ért el kritikus tömegeket. Fejezzétek be a nyávogást. Vagy fogadjátok el, hogy mostantól a nagy mempool, és a magas díjak lesznek normálisak, vagy növeljétek meg rendesen a blokkméretet.”

A találgatásokat tovább erősítette, hogy a kialakult helyzetre való tekintettel egy időre a Binance is leállította a BTC kiutalásokat, de nem sokkal később újraindult a szolgáltatás. A bitcoin blokkméret növelése konszenzus alapon szóba se jöhet, volt ra próbálkozás 2017-es bitcoin fork háború idején, de szerencsére csúfosan kudarcba fulladt, vele együtt a bitcoin cash (BCH) is. A blokkméret növelése nem oldaná meg az elszabaduló bányászdíjak problémáját, csak simán olyan méretűre növelné a Bitcoin blokkláncot, mint az Ethereumét.

Meglepő módon a sok feldolgozatlan tranzakció egyelőre nem vezetett a Lightning Network felhasználók jelentős növekedéséhez – minden bizonnyal azért, mert költség és biztonság oldalról itt is merülnek fel aggályok. Viszont ha maradnak a magas díjak, akkor abból egyértelműen a Lightning hálózat fog győztesen kikerülni.