„Robbanásszerűen” növekedtek idén a Bitcoin felhasználási esetei

A Trust Machines Bitcoin-ökoszisztéma vállalat azt mondta, 2023 első negyedévében „robbanásszerűen növekedtek a Bitcoin felhasználási esetei” – derül ki a legújabb kutatásukból.

A jelentésben külön kiemelték a Bitcoin hálózatára épülő non-fungible tokeneket (NFT), a bitcoin name services (BNS) szolgáltatásokat, valamint a Stacks blokkláncon végzett legutóbbi fejlesztéseket. Ez utóbbi egyébként a Trust Machines fő profilja, és úgy vélik, hogy a legjelentősebb erőt képviseli majd a növekedés és az elfogadás terén.

Miközben a Web3-típusú fejlesztések exponenciálisan növekedtek az Ethereumhoz hasonló hálózatokon, a Bitcoinra sosem tekintettek igazán okosszerződés-platformként. Az új felhasználási esetek és technológiák megjelenésével azonban mindez megváltozhat – jelentette ki Muneeb Ali, a Trust Machines vezérigazgatója és a Stacks társalapítója a Consensus 2023 „Building on Top of Bitcoin (for Real)” c. panelbeszélgetésében.

„Ez egy olyan fejlesztői kultúra újjáéledése, amely most a leginkább izgalommal tölt el. Hogy a bitcoin ismét szórakoztató lett, mert van tér az építkezésre, és ez a legjobb dolog, ami történhetett”

– tette hozzá.

Satoshinak lenne egy-két szava

A bitcoint megalakulásától kezdve fizetések feldolgozására tervezték. Még a kriptovaluta pszeudonim megalkotója, Satoshi Nakamoto sem értett egyet azzal, hogy a domináns blokkláncot bármi másra használják. Az új technológiák megjelenésével azonban ismét előtérbe került a kérdés: mi lenne, ha a Bitcoin első rétegét használnánk arra, hogy egy jól működő hálózatot alkossunk a Web3 számára?

A területen korábban történt előrelépések főként az NFT-ket érintették. Ilyen volt példuál, amikor januárban elindult az Ordinals protokoll. Ez az eljárás „feliratokat”, vagyis tetszőleges szöveget vagy képet képes satosikhoz rendelni, ezzel pedig digitális műtárgyakat létrehozni. Az ilyen Bitcoin-NFT-ket aztán a vezető blokklánc hálózatán lehet továbbítani, akárcsak bármely más satoshit.

Kapcsolódó cikkünk: NFT-k beillesztése bitcoin tranzakciók címeibe: nagy port kavart az új projekt

A Trust Machines kutatása szerint megjelenése óta már több mint egymillió „feliratot” minteltek ki a protokoll segítségével.

A Trust Machines ökoszisztémájának legtöbb alkalmazása jelenleg a Stacks blokkláncán fut. A Messari kriptoadatelemző vállalat adatai szerint a Stacks napi felhasználói és címei „rendre 76%-kal és 42%-kal növekedtek [2022] negyedik negyedévében”.

Legutóbbi hír felőlük, hogy elindították az sBTC tesztnetet. Céljuk, hogy még ebben az évben kiadják a mainnet változatát is szolgáltatásuknak.