A bitcoin cash hard fork kihathat a bitcoin árfolyamára is?

Kedden ha minden a tervek szerint halad, akkor a bitcoin blokklánc ketté válik és két külön úton folytatja tovább a fejlődést a legnépszerűbb kriptopénz. Vajon a bitcoin cash hard fork kihathat a bitcoin árfolyamára is?

1 Bitcoin = 1 Bitcoin Cash

Különbözőek a vélemények a bitcoin hard frok árfolyamhatásárólNem elég, hogy az évek óta tartó vita a bitcoin blokkméret körül a SegWit révén megoldódni látszik, a bitcoin története kedden újabb fordulatot vehet. A bitcoin cash létrehozásávál hard fork alakul ki a bitcoin blokkláncán és egy csapat bitcoin bányász egy másik hálózaton, nagyobb blokkok bányászására fordítja majd az erőforrását.

A hard fork során minden bitcoin tulajdonos részesül majd az új altcoinban 1:1 arányban. Tehát 1 BTC bitcoin mellé 1 BCC értékű bitcoin cash altcoin keletkezik majd.

Hasonló esemény történt az ethereummal tavaly nyáron. Akkor a kriptoközösség egy része szintén új blokkláncra váltott. Az ethereum classic a DAO hard fork miatt jött létre.

A hard fork kihathat a bitcoin árfolyamára

A hard fork kihathat a bitcoin árfolyamáraA legtöbb kereskedő most a kivárására játszik. Jelenleg senki nem ad el bitcoint, mert az blokklánc szétválásával mindenki akar bitcoin cashben is részesülni. Különbözőek a vélemények a piacon. Akár hetek, hónapok is eltelhetnek, mire kiderül, mi a közép és hosszútávú hatása a hard forknak a bitcoinra.

Arthur Hayes, a BitMex származtatott kriptopénz termékekkel kereskedő platform alapítója szerint árfolyamesés jöhet. Azonban Hayes szerint kérdéses, hogy ez valóban megtörténik-e, mert korábbi hasonló bitcoin osztás, mint a clams vagy a byteball esetében nem volt érezhető hatással a bitcoin árfolyamára. Bár ezek alapvetőek sokkal kisebb nagyságrendűek voltak. Másrészről viszont sokan csak az ingyenpénzre mennek, azaz amint lehetőségük nyílik megszabadulnak majd a bitcoin cashüktől, amint csak lehet.

Marc Van der Chijs, egy holland kockázati tőke befeketető szerint sokakat össze zavarhat a bitcoin két verziója majd, mely bizonytalanságot okozhat a piacon Szerint ugyanis sajnos elképzelhető, hogy rosszindulatú csalók a hark forkot kihasználva verhetik ár az ügyfeleiket, hogy összekeverjék a felhasználókat, és ebből profitáljanak végül. Mindezek miatt Chrijs a bitcoin árfolyam esését várja. A bitcoin és bitcoin cashtől más altcoinok felé vehetik az irányt a befektetők egy időre.

“El tudom képzelni, hogy csalók majd kedvezményes áron ajánlanak bitcoint, de végül BTC helyett BCC-t adnak el. Ez mégjobban összezavarhatja a kezdő bitcoin vásárlókat. “


Mások azonban úgy látják, hogy a hard fork nem jelent különösebb problémát a szélesebb kriptopénz közösség számára leginkább a hálózati hatás miatt. Takao Asayama, a Zaif kriptopénz tőzsde igazgatója is így látja a helyzetet. Szerinte a bitcoint sokan használják fizetőeszközként a kialakult infrastruktúra mellet, melyet a bitcoin elfogadók nem szívesen változtatnak meg.

A bizonytalanság mindenesetre kézzel fogható a piacon. Sokan megkérdőjelezik, hogy a bitcoin cash protokoll egyáltalán működni fog-e, mások pedig a túl nagy árfolyam ingadozástól félnek. Akárhogy is lesz, izgalmas napoknak nézünk elébe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük