Tunézia digitális dinárt vezet be

Kicsit meglepő módon, de Tunézia lesz az első ország, amely nemzeti valutát bocsát ki a blokkláncon. Az orosz ICO startup, az Universa segít Tunézia központi bankjának, a nemzeti digitális valuta (CBDC) kibocsátásában és kezelésében, jelentette a Tass orosz hírügynökség november 7-én.

Az e-dinár várhatóan átláthatóbb és olcsóbb lesz

A Tunéziai Központi Bank bejelentette, hogy megkezdték a tunéziai dinár digitalizálását ami az Universa blokkláncán kerül majd kiadásra. Ezen felül állítólag az Universa megkapja az ‘e-dinárral’ végzett tranzakciós díjak egy bizonyos százalékát, míg a főkönyv kizárólag az ország központi bankja számára lesz látható. Az Universa alapítója és vezérigazgatója, Alexander Borodich azonban rámutatott arra a részletre is, hogy az elektronikus pénznek ez a formája nem tekinthető valódi kriptovalutának.

Az e-dinár állami tulajdonban lesz, papírpénz fedezettel. A blokklánc technológia azonban nem csak a hamisítás ellen fogja védeni, de a kibocsátást is olcsóbbá és átláthatóbbá teszi. Borodich azt mondta, hogy “A digitális bankjegyek nem hamisíthatóak, mindegyik bankjegyet kriptográfia véd, mint ahogy a papírpénz változat esetében is saját digitális vízjelek vannak. Érdemes megjegyezni, hogy egy ilyen bankjegy előállítása százszor olcsóbb, mint a nyomtatás során használt tinta, papír és elektromos áram.”

Az ország nem új pénznemet fog kibocsátani. Ehelyett tartalékainak egy részét egyszerűen áthelyezi a platformra, és az állampolgárok fizikai pénzüket e-dinárra válthatják át.

A digitális valuta megváltoztathatja a kereskedelmi bankok működését is

Borodich szerint a digitális valuta megváltoztathatja a magánbankok működését is. Az összes fizikai pénz a központi bankban marad. A kereskedelmi bankok csak különböző szolgáltatásokat fognak nyújtanak és a kínált szolgáltatások minőségében versenyezhetnek majd egymással.

Nem ez az első együttműködés a tunéziai kormány és az Universa között. Tavaly év végén a kormány által irányított tunéziai internetes ügynökség stratégiai partnerségi szerződést írt alá a blokklánc platformot biztosító vállalattal. Az együttműködés célja a digitális gazdaság és a blokklánc technológia fejlesztése volt.

Eközben, a hét elején látott napvilágot a hír, hogy az Európai Unió, különösen a német bankok is egy saját digitális valuta kibocsátását fontolgatja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük