Túszul ejtettek egy orosz kriptobányászt karácsonykor

Egy orosz kriptobányászt állítólag karácsony napján elraboltak, és megfenyegették, hogy kábítószer-bűncselekményekkel vádolják, ha nem fizet 15 millió rubel (164 000 dollár) váltságdíjat.

Az eseményekről a Ren TV orosz hírcsatorna számolt be. A 23 éves férfit izsevszki otthona előtt rabolták el, ahol három férfi egy autóba tuszkolta – írják a jelentések.

Az emberrablók ismeretlen helyre hajtottak, mielőtt felhívták az áldozat testvérét a Telegramon, és több mint 15 millió rubelt követeltek a szabadságáért cserébe. A férfiak állítólag azzal fenyegették meg az áldozatot, hogy amennyiben a testvére nem engedelmeskedik, drogkereskedéssel vádolják, és átadják a rendőrségnek.

Az információk szerint az egyik emberrabló személyesen is ismerte a túszt. Így feltételezhető, hogy tisztában volt az áldozat kriptobányász tevékenységeivel, és emiatt esett éppen rá a választásuk. Az emberrabláshoz használt autót is ellophatták, mivel a jelek szerint egy Permben élő nyugdíjas nevén van.

A három férfi állítólag rablás és zsarolás miatt büntetett előéletű. A rendőrség őrizetbe vette a feltételezett emberrablókat, akik akár 12 évre is rács mögé kerülhetnek.

Halálesetek a kriptoszférában

Sajnos a kriptotér sem ússza meg áldozatok nélkül, és nem csak befektetett eszközök, de emberéletek is oda tudnak veszni egy-egy szerencsétlen helyzetben. Az elmúlt egy évben több iszonyatosan felkavaró halálesetről is beszámolt a média. Ezek közül egy néhányat említve:

2023 augusztusában bolgár vízvezeték-szerelőket hívtak, hogy tisztítsák meg a lefolyót egy lakóházban a fővárosban, Szófiában. A dugulásról kiderült, hogy egy 41 éves amerikai kriptomogul, Christian Peev bomló maradványai voltak. A gyanú szerint egy barátja féltékenységből egy súlyzóval verte halálra.

Hetekkel korábban egy csapat gyerek bukkant rá az eltűnt kriptopénzmilliomos, Fernando Pérez Algaba holttestére egy folyóban Buenos Aries tartományban. A rendőrség szerint háromszor lőtték meg, mielőtt egy bőröndbe gyömöszölték, ami szervezett bűnözésre utal.

Egy régebbi, 2021-es eset során egy húszéves fiú vette el saját életét, aminek hátterében lehetséges, hogy a Robinhood kripto-kereskedéses applikáció állt. Az Alex Kearns nevet viselő fiatalember a középiskolai érettségije után vágott bele a kereskedésbe az applikáció segítségével. A szülők azonban nem voltak tisztában vele, hogy Alex opciós kereskedésre is jóváhagyást kapott, ami pénzügyi ismeretek hiányában komoly veszteségekhez is vezethet. A fiú aztán 2020. június 11-én vette észre, hogy a Robinhood felfüggesztette a fiókját, miután a negatív egyenleg átlépte a 700 ezer dollárt. Másnap pedig már automatikus levél is érkezett, amelyben felszólították Alexet, hogy néhány napon belül fizessen ki 170 ezer dollárt. Ekkor fordult az ügyfélszolgálathoz, hogy megértse, hogyan jött ki az egyenleg a számláján. A szülők szerint azonban napokon keresztül csak automatikus leveleket és semmitmondó üzeneteket kapott válaszul. És egy nappal később, június 12-én a szülőket a rendőrség hívta, hogy elmondja nekik, a fiuk öngyilkosságot követett el.

Az online térben, és a kriptovaluták területén elkövetett bűncselekmények számának növekedése valójában természetes. Hiszen minél nagyobb egy iparág, annál több dolog fog történni benne – jó és rossz egyaránt. A kriptovaluták világa semmivel sem veszélyesebb egy hagyományos ágazatnál, pusztán a lehető legnagyobb figyelmet kell fordítani a biztonságra, és – mint az élet bármely más területén sem –nem éri meg hencegni, vagy nyilvánosságra hozni, ha esetleg nagyobb profitra teszünk szert, hiszen így könnyű célponttá válhatunk a rosszindulatú szereplők szemében.