A Binance első hete Ugandában: 40 000 új felhasználó

A globális pangás ellenére egy helyen kifejezetten nagy a kereslet a kriptovaluta iránt: Ugandában, ahol egyébként négyből három embernek még csak bankszámlája sincs.

A Binance Uganda ugyanis több mint 40 000 új felhasználót számlált mióta októberben megnyitotta az ugandai leányvállalatát. Ez az erős kezdet pedig nagy jövőt jósol a bitcoinnak és az ethernek, jelenleg ugyanis ott ezt a kettő coint listázza a Binance.

Az igazán érdekes pedig az, hogy ahogy azt már egy korábbi stanfordi kutatók, az American Economicban megjelent publikációja is megírta, az ugandai háztartások 74%-a amúgy nem is rendelkezik bankszámlával.

Ez azonban nem jelent problémát a kriptovaluta kereskedés során, hiszen ahogy azt a Binance pénzügyi vezetője, Wei Zhou is elmondta, “a felhasználóknak mindössze a mobil fizetési rendszerben kell pénzt tárolniuk”. És míg maga a Binance csak kriptót árul kriptóért, az ugandai kirendeltsége egy új partnerkapcsolatot is kialakított a helyi mobil fizetőrendszer kialakítójával, aki a fiat pénzeket hajlandó kriptóra váltani és fordítva.

Hasonlóan Máltához, még magának a Binance Ugandának sincs bankszámlája az országban. Egy nairobi vállalkozó, Marvin Coleby szerint a kripto megoldás lehet a sok ugandai problémára. “A legnagyobb baj a régióban a likviditás hiánya, ezt pedig a Binance végre megoldhatja. Ezek a digitalis eszközök így könnyedén mozoghatnak az egész kontinensen.”

Jelenleg a jövendőbeli felhasználók még a know-your-customer (ügyfélazonosítási) szakasznál járnak. A Binance-re való regisztrációhoz csak egy e-mail cím eddig elég volt, itt azonban szükséges a kormány által kiadott személyazonosítók ellenőrzése is.

Eddig az ugandaiaknak olyan helyi kereskedő oldalakkal kellett megelégednie, mint a LocalBitcoins vagy a zimbabwei tőzsde, a Golix, ezek azonban nem megfelelőek a bankszámla nélküli ugandaiak nagy részének.

Zhou pedig azt is elárulta, hogy Uganda “még csak az első állomás az afrikai piacon”, és hogy 2019-ben hasonló kirendeltségeket akarnak nyitni Kenyában, Nigériában és Dél-Afrikában.

A legnagyobb motiváció a Binance (Érdekel a Binance-n való kereskedés? Olvasd el a regisztrációs útmutatónkat!) ugandai piaci indulása mögött továbbra is a magas átutalási költségek. Főleg mivel a valuták folyamatos átváltása csak hozzáadódik az eleve is magas árakhoz és inflációhoz.

Még egy ok a kriptovalutákra az ugandai kereslet az importtermékekre. Japán autókat például kifejezetten szívesen vásárolnak Afrikában, és ahol pedig a bitcoin egy lehetséges fizetési alternatíva, az sokkal olcsóbbá teszi az importot mint folyamatosan átváltani a pénzt jenre.

Az importtermékek és a magas banki tranzakciós költségek mellett pedig a munkanélküliség is hozzájárul a bitcoin iránti érdeklődéshez. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet 2017-es becslése alapján az 30 év alatti ugandaiak 15%-a munkanélküli, míg 49%-uk csak idénymunkát tud végezni, így rengetegen próbálnak egyéni vállalkozókká válni. Hasonló ez például a palesztin területekhez, ahol bár rengetegen rendelkeznek magas végzettséggel, de az értelmiségi munkából nincs elég, így a fiatalok nagy része online lehetőségekhez fordul.

Sok ugandai azonban még mindig kissé szkeptikus a bitcoinnal szemben, miután itt is több csalást és átverést követtek el már a kriptovalutákkal.

Kwame Rugunda, aki az egyik ugandai kripto startup társalapítója, azonban úgy látja, hogy egyre szélesebbre nyílik az ország ajtaja a kriptovaluták irányába. Sőt, még az ugandai herceg, Kudra Kalema is egy olyan energiaprojekthez adta támogatását, amit a Wala kripto startup indított el.

Ez mindössze az első lépés a Binance számára, hogy Afrikát segíthesse

— zárta interjúját Zhou.

Ti mit gondoltok, hogy fog alakulni az afrikai piac a kriptovaluták számára?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük