Egy új, WhatsApp funkciókkal bíró appot adott ki az izraeli hadsereg

A WhatsApp alkalmazás mindig büszkén hirdeti magáról, hogy mennyire ügyel a biztonságra és az adatvédelemre. Mottójuk szerint a biztonság a DNS-ükben van. A Facebook által birtokolt üzenetküldő platform valóban kiemelt figyelmet fordít a teljes titkosításra. Emellett igyekszik a felhasználóit biztosítani arról, hogy az üzenetek tartalma sosem kerül illetéktelen kezekbe.

Azonban az elmúlt évek fejleményei a Facebook háza táján a WhatsApp jó hírnevének sem tettek jót. A metadata bányászat, a Facebook hirdetések befolyásolása, a Messenger és az Instagram integrációja, a biztonságok backup hiánya mind aláássák a WhatsApp-ba vetett bizalmat is.

Az IDF – Israel Defense Forces – izraeli hadsereg fejlesztési csapata most azonban egy vadonatúj üzenetküldő alkalmazással jelent meg, amely az összes WhatsApp funkciót biztosítja felhasználói számára. Habár már több ilyen katonai célokra kifejlesztett üzenetküldő alkalmazás is létezik, azonban az eddigi platformokban hiányoztak azok a menő funkciók, amit a normál felhasználók egy WhatsApp vagy Viber alkalmazásban már megszoktak. A most debütáló új app azonban nagyon intuitív, és a működése is nagyon hasonlít a WhatsApp működésére. Levetkőzték azokat a hibákat, amiket a korábbi szigorúan titkosított katonai üzenetküldő platformok magukban hordoztak. Az új alkalmazás által a katonai felhasználók most biztonságosan beszélhetnek meg valós időben bármilyen terrorista akció elhárításának tervét, az ellenség pozícióját és a tervezett bevetéseket.

Az IDF kommunikációs szakértője szerint a könnyed WhatsApp-szerű felhasználói élményt a hadsereg tudására és tapasztalataira építették, és így a katonák könnyen használhatják az appot a mobiltelefonjaikon. “Az új messenger lehetővé teszi a hírszerző és katonai egységek tagjainak az azonnali titkosított információ továbbítását a terep és a főhadiszállás között. Az információt gyorsan és pontosan lehet eljuttatni minden érintett szereplő számára valós időben.”

Menő WhatsApp-szerű katonai üzenetküldő alkalmazás

Az új katonai chat indítása része az IDF már elindított digitális transzformációjának. Az app felhő alapú szolgáltatásként jelent meg, és a tervezés során a felhasználói élmény volt az elsődleges szempont. Az új messenger app hasonlóan működik mint a WhatsApp, képes kezelni a csoportokat, a címeket, a keresőmotorokat, lehet becsatolni fotókat is. A közeljövőben egy új funkció is megjelenik, amely titkosított videohívásokat és hangüzenetek továbbítását is lehetővé teszi. A platform lehetővé teszi továbbá a téma specifikus csatornák megnyitását is a Telegramhoz hasonlóan.

Az app fejlesztése három évvel ezelőtt kezdődött. Ma még a platformot egy általános okostelefonra nem lehet telepíteni, kifejezetten katonai okostelefonokra lehet feltenni csak. Az izraeli hadsereg elmondása szerint jelenleg több mint 20 ezer chatcsoport működik már rajta. Ez nem is meglepő, hiszen már szinte a teljes izraeli hadsereg ezt használja. A parancsnokok és a tisztek véleménye is egybehangzóan az, hogy ez egy nagyon fontos eszközzé vált számukra, és nagyban növeli a műveletek és bevetések hatékonyságát.

Tehát ma még ez egyértelműen egy katonai/hírszerzési célokat szolgáló eszköz, és nem egy általános messenger app. Azonban fontos mérföldkő, hogy egy hadsereg képes volt lefejleszteni egy WhatsApp funkcionalitással rendelkező alkalmazást, amely adatvédelem és titkosítás szintjén is erős versenytársa a Signal alkalmazásnak, amely adatvédelem szempontjából még jobb mint a WhatsApp a mainstream felhasználók körében. Eddig a WhatsApp volt az az alkalmazás, amely biztonság, funkcionalitás és felhasználói élmény alapján az etalon volt. Ezidáig a kormányzatok és a biztonsági/katonai szervezeteknek is ez volt az első számú választása.

Azonban az elmúlt időszakban trendforduló következett be. A biztonságosabb alternatívák mint a Signal vagy a Wickr – sokat javítottak a kinézetükön, és a felhasználói bázisuk is sokat nőtt.

A hadsereg is lép a felhasználói élmény irányába

Egy másik fontos kiemelendő tény ebből a sztoriból az, hogy a hadsereg számára is egyre fontosabb lesz a mainstream kinézet annak érdekében, hogy a katonák a lehető legkönnyebben tudják azt kezelni. Az idén nyáron az IDF egy másik alkalmazással is előjött. A Google Maps funkcionalitást és élményt kínáló térképalkalmazást fejlesztettek, amely képes a bevetésen lévő csapatokat irányítani az ellenséges területeken is. Ez a kiterjesztett valóság funkcionalitást is kínál, amely képes vizualizálni az ellenséges pozíciókat és a csapatok mozgását.

A tendencia tehát egyértelműen az, hogy a katonai és civil alkalmazások közötti átmenet egyre vékonyabbá válik, amit jól tükröz az IDF WhatsApp-szerű messenger alkalmazása is.