Új bitcoin adózás jön jövőre Ausztriában is

Mialatt Magyarországon ‘olcsóbbá’ válik jövő évtől bevallani a kriptovalutákból származó jövedelmeket, addig Ausztriában drágul, írja a die Presse. A kriptovaluta befektetésből származó nyereség adója 27.5 százalékra emelkedik.

Az osztrákok is új adózást vezetnek be a kriptovalutákra a jövő évtől. A bitcoin, ethereum és a többi altcoin a részvénybefektetésekhez hasonlóan adózik a szomszédban: függetlenük a tartási időszaktól a realizált árfolyamnyereség után 27.5 százalékos tőkenyereségadót kell fizetni. Az erről szóló törvénytervezet már csak jóváhagyásra vár.

A változás 2022. március 1-jén lép hatályba. Az osztrák pénzügyminisztérium megállapítása szerint jelenleg nincs kifejezett jogi szabályozás a kriptovaluták adóztatására. Eddig úgy kezelték a kriptovalutákat, mint Németországban, ahol egy év elteltével adómentesen lehetett értékesíteni. Rövidebb tartási idő esetén azonban az esetleges nyereséget be kellett írni az adóbevallásba.

Kapcsolódó: Ausztriában 2500 újabb hely fogadhat el kriptovalutát

Az osztrák kriptós adótörvényben viszont van egy pozitív kitétel is: a hodlerek, az az azok a magánszemélyek, akik régóta tartják a coinjaikat, azoknak nem kell a 27.5 százalékos adóval törődniük és mentesülnek. A csavar viszont, hogy csak azok a kriptovaluták számítanak régi befektetési eszköznek, amelyeket 2021 februárjának végéig – egy évvel az új szabályozás hatályba lépése előtt – vettek.

Ausztriában kompenzálható a kriptós nyereség a tőzsdei veszteséggel

A 27.5 százalékos tőkenyereségadó kompenzálható egyéb tőkejövedelmekből származó veszteségekkel. Ez annyit jelent, hogy a bitcoinból származó tőkenyereség ellensúlyozható egy ugyanabban a naptári évben realizált részvényveszteséggel. A kriptós veszteséget osztalékkal is ellensúlyozni lehet, de betéti számla kamataival nem.

(Forrás: die Presse)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.