Új bitcoin tárolási megoldást mutatott be egy veterán fejlesztő

 • 20
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

“Az emberek nem igazán jók abban, hogy biztonságos helyen tárolják a privát kulcsaikat” – mondta Bryan Bishop, egy régi motoros Bitcoin fejlesztő. “Ha mi jobb szoftveres megoldást tudunk írni, ami által a bitcoinokat biztonságosabban lehet tárolni, akkor már nyert ügyünk van.”

A Bitcoin vault (széf) elképzelése már 2016-ban megszületett. Az eredeti javaslat szerint a megvalósítása egy hard forkot igényelt volna, azonban a fejlesztők ezt soha nem valósítottak meg.

Most azonban Bryan Bishop egy fork-free prototípust tett közzé a GitHubon, és értesítette is erről a Bitcoin Core e-mailcsoport címzettjeit.

Az alapötlet arra épül, hogy a Bitcoint on-chain módon, azaz a láncon belül kellene tárolni. Így a tárolást kimondottan biztonságos körülmények között lehetne megvalósítani, és ez lehetővé tenné a biztonsági hibák helyreállítását is. Ez az on-chain hálózati megközelítés különbözteti meg igazán Bishop vault megoldását a hideg tárcáktól.

A Cornell professzora és az Ava Labs alapítója, Emin Gün Sirer tagja volt annak a csapatnak, amely 2016-ban először javasolta a Bitcoin vaultot. Most azt nyilatkozta, hogy közelről figyeli Bishop tevékenységét.

“Fantasztikus látni, hogy végre megvalósítják a vault koncepciót “ – összegezte Sirer a nyilatkozatában. “Szeretnénk, ha a vault minden kriptovaluta standard funkciójává válna, és ezzel el lehetne kerülni az úgynevezett ‘Sorry For Your Loss (SFYL)’ eseményeket.”

Hogyan is működik a vault

A normál tárca lényege, hogy csak a saját biztonsági modelleddel tudod megvédeni magad. Ha valaki hozzáfér a privát kulcsodhoz, akkor már viszik is a coinjaidat.

A Bishop-féle megoldás egy B tervet is kínál. Ha netán biztonsági probléma merülne fel, akkor van egy beépített visszakövetelési mechanizmus is.

Az ilyen vaultok felhasználói ugyanis dönthetnek úgy, hogy biztonsági incidens, például feltörés esetén korlátozzák a felszabadítható Bitcoin mennyiségét. A láncon tárolt Bitcoint sorozatokra osztanák, amit Bishop ‘szilánkoknak‘ hív. Ezek a ‘szilánkok’ csak egyenként, előre meghatározott időközönként engednék áthelyezni a Bitcoinokat egy forró tárcába.

A javaslat egy őrtoronynak nevezett funkciót is megemlít, ami monitorozná ezeket tárcát. Ha azt látja, hogy a BTC elmozdul egy szilánkból, akkor erről értesítést küld a tulajdonosnak. Ha a Bitcoin transzfert nem engedélyezték, akkor a felhasználó aktiválhat egy előre aláírt tranzakciót, amely az összes BTC-t egy láncon kívüli hideg tárcába mozgatja, mielőtt a Bitcoin szabadon mozgathatóvá válna a támadó számára.

Bizonyos körülmények között az őrtorony átugorhatja az értesítési lépést, és egyszerűen elindíthatja a hideg tárcába való áthelyezést.

“Ennek a tárcának a működtetéséhez, és minden egyébhez, ami vele együtt fut, legalább egy szoftverre van szükség. Ez nem manuális procedúra.” – mondta Bishop. Az még nem derült ki egyértelműen, hogy a felhasználók saját figyelőtornyokat üzemeltetnének-e, vagy a felhasználók között megosztott szolgáltatásról van-e szó.

Itt van tehát egy vault megoldás, amely segíthet a felhasználóknak megvédeni a coinjaikat saját maguktól. Ez az ‘ütemezett kiadás’ modell hasznos lehet például olyan Bitcoin-tulajdonosok számára, akik meghatározott időközönként ‘fizetnek’ maguknak. Ennek bevezetésével elkerülhetik, hogy, hogy a vagyonukat teljes mértékben el tudják költeni egyszerre.

Ledger Nano X - The secure hardware wallet

“Szeretném felhívni rá a figyelmet, hogy ez kísérleti jellegű megoldás. Egyelőre prototípus” – mondta Bishop.

Érdemes megjegyezni, hogy Bishop fejlesztése úgy lett megírva, hogy feltételezik, hogy a 119-es Bitcoin javítási javaslatot (Bitcoin Improvement Proposal) egy napon implementálják. A jelenlegi állapotában is fog működni, de ha a BIP 119 elfogadásra kerül: “Az kicsit szigorítja a biztonsági mechanizmus egy részét” – mondta Bishop.

Bishop manapság arról ismert, hogy a wyomingi Avanti Bankot elindító csapat tagja, ám ez a vault projekt egy önálló munka. A Caitlin Long – a blokklánc bankot elindító személy – által alapított Avanti nem tervezi még az azonnali indulást.

Kapcsolódó projektek

Eközben nem Bishop az egyetlen személy, aki a Bitcoin meglévő kódbázisának vaultjaival foglalkozik.

Tavaly tett tervezési javaslatot vault megoldásra Kevin Loaec, a Chainsmiths-től is. A terv ” olyan embereket (valójában: cégeket) céloz meg, akiknek gyakran és viszonylag gyorsan mozgatniuk kell a vagyonukat. Ez egy teljesen más szint, mint a manapság legtöbbek által használt ‘multisig’”– írta Loaec.

A Chainsmiths a termékét Revault-nak hívja, és várhatóan hamarosan elkezd finanszírozókat keresni az implementációhoz.

Bob McElrath, aki korábban a Fidelity tagja volt, egy hasonló megvalósításon dolgozik többedmagával. Azt mondja, hogy hamarosan ismerteti a projektjét egy tudományos cikkben is. Leírása nagyjából megegyezik Bishop munkájával.

“Ez a fajta tárca rendkívül összetett,” írta McElrath, “legalább három különálló tárcával rendelkezik: egy ‘aktív’ tárcával (küldéshez és fogadáshoz használt), egy ‘vaulttal’ (időzáras tárolás) és ‘helyreállítási’ tárcával ( a források ide kerülnek áthelyezésre támadás esetén) “.

Ittay Eyal, a fejlesztő, aki Sirerrel közösen az eredeti vault-javaslatot előterjesztő csapat tagja volt, arról számolt be, hogy: ” A Certorával együttműködve jelenleg dolgozunk egy bizonyíthatóan biztonságos Ethereum-tároló megvalósításán is.”


 • 20
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.