Itt az első bank, ami lehetővé teszi a Lightning Network tranzakciókat

A Xapo letétkezelő bejelentette, hogy partnerségre lépett a Lightsparkkal és integrálta a gyorsabb és olcsóbb tranzakciókat kínáló Lightning Networköt.

Az együttműködéssel a Xapo lesz az első bank, amely lehetővé teszi az ügyfelek számára a Lightning Network tranzakciókat. A pénzintézet közleménye szerint a Xapo felhasználói legfeljebb 100 dolláros vásárlásokhoz használhatják a hálózatot, mindezt magas tranzakciós díjak vagy hosszadalmas várakozási idő nélkül.

A Xapo szerint a Lightning Network kötheti össze a hagyományos pénzügyi rendszert és a kriptoszektort

A Xapo célja, hogy az integrációval áthidalja a hagyományos pénzügyi rendszer és a kriptoszektor közötti szakadékot. Seamus Rocca, a Xapo vezérigazgatója a Lightning hálózat bevezetésével kapcsolatban elmondta:

“A hiperhatékony Lightning Networkkel való integrációval mi vagyunk az első bank a világon, amely egyszerűsíti ezt a folyamatot, és lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy a kisebb vásárlásokért bitcoinnal fizessenek anélkül, hogy előbb át kellene váltaniuk USD-re.”

A Lightning Network egyébként a bitcoin és más kriptovaluták második szintű rétege. Úgy tervezték, hogy megoldja a bitcoin skálázhatósági problémáit, így sokkal gyorsabb és olcsóbb tranzakciókat tesz lehetővé, mint a blokkláncon végrehajtott fizetések. A hálózat alapvetően a bitcoin blokkláncára épül, és okosszerződéseket használ a felhasználók közötti fizetési csatornák létrehozására. Ezek a fizetési csatornák teszik lehetővé a tranzakciók végrehajtását anélkül, hogy minden egyes tranzakciót rögzíteni kellene a blokkláncon, ehelyett a blokkláncon csak a végső egyenlegek kerülnek rögzítésre.

Többek között SWIFT-tagsággal is rendelkezik a bank

A Xapo egy gibraltári székhelyű magánbank, ami eredetileg azért jött létre, hogy bitcoin tárca szolgáltatást kínáljon. A bank a 2014-es indulása óta Visa- és Mastercard-tagságot, valamint SWIFT-tagságot is kapott. Ez azt jelenti, hogy a vállalat közvetlenül léphet kapcsolatba a többi bankkal, emellett pedig a pénzpiaci számlákhoz is hozzáféréssel rendelkezik.

A bank vezérigazgatója egyébként hangsúlyozta a Lightning Network integrálásának jelentőségét, tekintettel a kriptotőzsdékre és a stabilcoinokra nehezedő szabályozási nyomásra.