Új kriptotokennel próbálkozik az USA legnagyobb bankja

A Bloomberg jelentése szerint az Egyesült Államok legnagyobb bankja, a JPMorgan Chase & Co. egy új típusú digitális valuta kibocsátására készül. Céljuk, hogy felgyorsítsák a nemzetközi fizetések és elszámolások folyamatát.

A Bloomberg forrása – egy, az ügyet jól ismerő személy – szerint a projekt még korai szakaszában van. A pénzintézet most azt kutatja, hogyan hozhatnának létre egy olyan blokkláncalapú tokent, amely könnyen mozgatható az egyes bankszámlák között.

A magát megnevezni nem kívánó személy hozzátette, hogy a bank már kifejlesztette a fizetési rendszer futtatásához szükséges infrastruktúra nagy részét. A tokent azonban mindaddig nem hozzák létre, amíg nem kapnak engedélyt az amerikai szabályozótól.

Nem ez a JPMorgan első próbálkozása a blokkláncalapú termékekkel. Korábban JPM Coin néven hozott létre egy olyan rendszert, amely lehetővé tette egyes intézményi ügyfelei számára, hogy dollár- és euróutalásokat valósítsanak meg a bankon belül.

Kapcsolódó cikkünk: A héten debütál a JPMorgan saját tokenje, a JPM Coin

A pénzintézet még júniusban azt mondta, hogy nagyjából 300 milliárd dollár értékben dolgozott már fel tranzakciókat a JPM Coin felhasználásával annak 2019-es elindítása óta.

A most belengetett token állítólag azonnali tranzakciókat fog lehetővé tenni a blokklánc-technológia segítségével. A token potenciálisan csökkenti majd a tranzakciós költségeket, hiszen használata során nincs szükség bankokra és klíringházakra az elszámoláshoz.