Új megoldással állt elő a hodlerek számára egy Bitcoin fejlesztő

A Bitcoin Core fejlesztői egy olyan javaslatot kezdeményezhetnek, amelynek köszönhetően a hodlerek képesek lennének hosszú távú megtakarítási trezorokat alkalmazni a bitcoinjaik megőrzése érdekében.

Amennyiben a soft fork zöld utat kapna, akkor új formái nyílnának a digitális eszközök hosszú távú megőrzésére. A láncon belüli trezoroknak köszönhetően egy meghatározott időre képesek lehetünk zárolni a bitcoinokat. A megoldás abban az esetben lenne hasznos, amennyiben az árfolyam gyorsan zuhanna, és a hodlerek késztetést éreznének arra, hogy eladják meglévő eszközeiket.

James O’Beirne, a Bitcoin Core egyik fejlesztője tett hivatalosan javasaltot az ötlettel kapcsolatban. A soft forkja két új műveleti kódot adna hozzá a Bitcoin scriptjéhez, az OP_VAULT és OP_UNVAULT nevet viselőket. Az új kódok egy sor befektetéssel kapcsolatos funkcióval gazdagítanák a programozható Bitcoin tárcákat, ami jelentősen továbbfejlesztené a Bitcoin jelenlegi, Timelock technológiáját.

Az OP_VAULT olyan paramétereket hozhatna el, amelyek egy erősen megbízható költési mód, egy kevésbé megbízható költési módot és egy időzárat állítana be. Az erősen megbízható költési mód (highly trusted spending path) esetében a tranzakcióknál többszöri aláírásra lenne szükség különböző helyen lévő eszközök által. Ennek köszönhetően egy esetleges pánik során nagyban csökkenne a digitális eszközök eladásának kockázata.

A kevésbé megbízható költési mód (less trusted spending path) ettől kényelmesebb, mivel egy internethez csatlakozott forrótárcát foglal magába. Az időzár pedig megakadályozná, hogy a tranzakciókat egy meghatározott idő előtt írják jóvá.

A két új kód lehetővé tenné a felhasználók számára, hogy pontosan meghatározza egy adott tranzakció jóváhagyásának idejét. Amennyiben a tranzakció nem felel meg a tulajdonos által korábban meghatározott szabályoknak, a rendszer elküldheti a pénzt egy megbízható címre, hogy megvárja a hozzájárulását.

O’Beirne javaslatával árfolyamzuhanás esetén biztonságos módot nyújthat a hodlerek számára bitcoinjaik megőrzésére. A megvalósításhoz azonban a többi Bitcoin Core fejlesztő jóváhagyásara, biztonsági ellenőrzésekre, és a bányászok és csomópontok üzemeltetőinek megegyezésére is szükség lesz.