Új rangsorolási rendszert tervez bevezetni a CoinMarketCap novemberben

A CoinMarketCap (CMC) kriptovaluta indexoldal november 12-én új rangsorolási módszert fog bevezetni. Az eddigi piaci kapitalizációs rangsor helyett a likviditásuk alapján fogja rangsorolni a projekteket.

Likviditás-alapú indexelés

A CMC egy a kriptotőzsdei kerekasztalon jelentette a reformot, aminek tagjai között szerepel a Binance, Bittrex, Huobi, Liquid és az OKEx is. A DATA (Data Accountability & Transparency Alliance) elsődleges célja, hogy szabványosított kereskedési adatokat dolgozzon ki az indexoldalak számára szemben a jelenleg uralkodó, könnyen hamisítható adatbeszolgáltatási módszerekkel szemben.

A piaci érték alapú rangsorolásról likviditás alapúra való áttérést a CMC a platformján megjelenő hamis kereskedési volumenek kiszűrése érdekében vezeti be. A Bitwise eszközkezelő által még márciusban kiadott jelentés szerint a CoinMarketCapon listázott tőzsdék hamis kereskedelmi volumene elérheti a 95%-ot.

A CMC a prezentációjában hozzáteszi, a likviditásalapú indexelés problémás lehet mivel az érték nem számszerűsíthető pontosan, folyamatosan változik, illetve nehéz rögzíteni és jelenti.

Hiteles adatok bevallásának ösztönzése

Egy újabb reformot is bemutatott a CMC, ami az átlátható adatbeszolgáltatást ösztönzi. A CMC plecsnikkel jutalmazná a tőzsdéket akkor, ha minél több adatpontot tesznek közzé az indexoldalán. A CMC a LinkedIn rangsorolási rendszeréhez hasonlítja a kezdeményezést. A tőzsdék plecsniket kaphatnak például a KYC-ért, a székhelyük megadásáért és a megosztott ügyletkönyveikért is.

A CMC még májusban jelentette be, hogy júniustól delistázza azokat a kriptotőzsdéket, amik nem szolgáltatnak be kötelezendően megadandóan kereskedési és élő ügyletkönyv adatokat a platformjukról. A második és harmadik fázisban már kötelezni fogják a hivatalos tárcacímek és csőd esetén teendő eljárásokra vonatkozó dokumentumok benyújtására is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük