Kína új szabályozást fogadott el a blokklánc cégekre

Kína komolyan rászáll a blokklánc vállalatokra még annak ellenére is, hogy a DLT (distributed ledger technology) elosztott főkönyvi technológiát többre értékeli, mint a kriptovalutákat. A kínai kibertér adminisztrációs hivatal (CAC – mert Kínában még ilyen is van) január 10-én jelentette be az új blokklánc platformokra vonatkozó szabályozását, mely arra kötelezi a cégeket, hogy töröljék a nem kívánt tartalmaikat, mialatt a hatóságoknak hozzáférést kell adni a privát adatokhoz, azaz, a felhasználóik személyazonosságaihoz.

Így nézne ki az egészséges blokklánc technológia?

A kínai blokklánc információs szabályozást február 15-én kerül bevezetésre és papíron egy “egészséges blokklánc technológia és kapcsolt szolgáltatások fejlődését hirdető” törvény. Célja a “nemzetbiztonság és társadalmi közérdekek védelme, az állampolgárok legitim jogainak és érdekeinek védelem”.

Aki ezt beveszi, az a Holdon él. Kína 2017 óta folyamatosan üti a kriptovalutákat, mikor is a kormány törvényen kívülinek minősítette az ICO tokenértékesítéseket és megtiltotta a helyi kriptotőzsdéknek, hogy az ország határain belül működjenek.

A kormány ugyanakkor megtűri az elosztott főkönyvi technológiát, mivel használata a kriptovalutákon kívül még számos más iparágban jelent technológiai előrelépést. Ide sorolja Kína az olajipart, a szállítmányozást, a mezőgazdaságot, ahol a döntéshozók szerint érdemes a technológiának szabad utat adni.

Orwelli regisztrációs feltételek a felhasználóknak

A blockchain vállalkozások február 15-e után kizárólag hiteles névvel és személyazonosítóval/telefonszámmal fogadhatnak regisztrálókat miközben törölniük kell az összes nem kívánt tartalmaikat. A cégeknek egyben azonnali hatállyal át kell adniuk a tárolt adataikat a hatóságoknak:

A blokklánc információszolgáltató felelősséget vállal az információtartalom-biztonság kezelésére és létrehozza, valamint javítja az olyan irányítási rendszereket, mint például a felhasználói regisztráció, az információk felülvizsgálata, vészhelyzeti reagálás és a user biztonság… Ha a felhasználó nem adja meg valódi személyazonosságát, a blokklánc információszolgáltató nem nyújthat profilba illő szolgáltatásokat.

A vállalatoknak egyben jelenteniük kell minden frissítést, mely a termékeikben bekövetkezik és el kell fogadniuk “közösségi felügyeletet” mialatt betartják a szigorú regisztrációs követeléseket. Azok az entitások, melyek megsértik a szabályokat, bírságban vagy felfüggesztésre kerülhetnek. A bírságok összege 5 000 és 30 000 jüan között terjedhet (kb. 200 000 és 1.5 millió forint között).

A CAC állítása szerint a szabályozással a blokklánc ipar kifehérítését szolgálja. Szándéka szerint a lépések önfegyelemre nevelik a szektor szereplőit és segítenek új standardok kialakításában, mialatt a blokklánc platformok iparági minősítő rendszerek kiépítését tudják elkezdeni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük