ŐRÜLET! A Facebookon hirdetnek a csalók egy Facebook Diem ál-kriptovalutát

A Facebook brutális cenzúrájáról híres, ezt jól tudjuk. Már több alkalommal írtunk arról, hogy a közösségi média platform hogyan blokkolja a felhasználókat, törli a szerinte kényes bejegyzéseket, vagy épp függeszti fel a szponzorált tartalmakat. A kriptovalutákhoz köthető csalások valahogy mégis kicsúsznak a moderátorok kezéből vagy az algoritmusok hálójából, hiszen már mi is többször futottunk híres emberek nevében reklámozott kriptovaluta csalásokba. Szégyenletes a platformra nézve, hogy egy ártalmatlan bejegyzés miatt akár hetekre is letilthatnak bárkit, az átverések azonban gond nélkül fenn maradhatnak.

Ma egy még ennél is döbbenetesebb hirdetésre bukkantunk a közösségi média felületén. A csalók éppen a Facebook kriptovalutájával, a Libráról átkeresztelt Diem-mel reklámoztak egy csalást. Már az bicskanyitogató, hogy egyáltalán létrehozhattak az elkövetők a Facebook kriptopénzével teljesen megegyező kamu profilt, de az, hogy még szponzorált tartalomként hirdethetik is, az kifejezetten aggasztó.

A fizetett bejegyzésre egyébként rákattintva egy Telegram csoportban találjuk magunkat, ahol a jövő tárcájaként emlegetik a Diem-et. A poszt alatti komment szekcióban található egy, a Diem eredeti oldalához megtévesztésig hasonlító weboldal, ahol bővebb információkat kaphatunk a kamu kriptovalutáról. Aki sajnos nem figyel könnyen áldozatul eshet, hiszen a hamis Diem oldal és az eredeti oldal hivatkozása között egyedül a coin és a project szó a különbség.

Szponzorált hirdetés, melyre kattintva egy Telegram csoportba juthatunk

Az, hogy ez a kriptocsalás hogyan kerülhetett ki minden probléma nélkül a Facebookra, egy valódi rejtély, ahogyan az is, hogyan lehetett fizetett tartalom. Tavaly a BitcoinBázis profilját kíméletlenül elmeszelte a Facebook minden indoklás nélkül, amit azóta sem kaptunk vissza.

Az eredeti hivatkozásban nincs benne a project szó, se a coin

A Facebook és szövetségeseinek hivatalos oldala: https://www.diem.com/en-us/; minden más honlap esetében az anyagi veszteség elkerülése érdekében tessék fenntartásokkal viseltetni.