Újabb bankcsőd várható, miközben bikafutamra készül a bitcoin

Míg a bitcoin árfolyama hamarosan ismét áttörheti a 30 ezer dolláros szintet, a First Republic Bank után a PacWest Bancorp lehet a következő pénzintézet, amely becsődöl.

Nem sokkal a First Republic Bank összeomlása után, amely az USA történetének második legnagyobb bankcsődje volt, a PacWest Bancorp lehet a következő bank, amelyet felvásárolnak vagy felszámolnak. És bár a PacWest igyekszik megnyugtatni az ügyfeleit, hogy a betéteik biztonságban vannak, a bank részvényei 37%-ot estek a First Republic bukása óta.

A PacWest részvényárfolyama január végén még 30 dollár körül volt, tegnapra viszont már 6,4 dollárra zuhant, a cikk írásakor pedig 3,62 dolláron áll. Emellett a bank azt is elismerte, hogy tárgyalásokat folytat potenciális vevőkkel. A PacWest tehát hamarosan a First Republic sorsára juthat, amelyet a JP Morgan vásárolt meg gyakorlatilag fillérekért.

Egyre több befektető fordulhat a bitcoin felé a bankcsődök miatt

Bill Ackman milliárdos befektető szerint a regionális bankok vannak a legnagyobb veszélyben, mivel a nagyobb bankoknak fedezetet nyújt a Federal Reserve. Ackman aggodalmát jól mutatja a Western Alliance nevű regionális bank példája, ugyanis a pénzintézet egyre több ügyfelét aggasztja a bankszektor helyzete, emiatt pedig a bank akár nagyobb mértékű betétkiáramlásra is számíthat a jövőben.

Eközben a bitcoin árfolyama kisebb visszaesések mellett továbbra is nő, elemzők szerint már a hétvégén áttörheti a 30 ezer dolláros szintet. Nem is csoda, hogy a Biden-kormány keményen fellép a kriptók ellen: mivel egyre több bank megy csődbe, a megmaradtak pedig egyre kevesebb lehetőséget nyújtanak a befektetőknek, a bitcoin folyamatos emelkedése valószínűleg sok kisbefektetőt arra késztet, hogy legalább a betétjeik egy részét kivegyék, és BTC-t vásároljanak.

Ennek ellenére a mainstream média továbbra is a kormány és a központi bankok narratíváját közvetíti az emberek felé, ezért a lakosság nagy része nem mer kriptovalutába fektetni. Emellett a legtöbb kormány azt is elhiteti az emberekkel, hogy minden rendben van a monetáris rendszerrel és a bankszektorral, holott nyilvánvaló, hogy ez nem így van.