Újabb dél-amerikai ország fontolgatja egy CBDC bevezetését

Azt már régebb óta tudjuk, hogy a kriptovaluták egyik fontos bázisa Dél-Amerika és Közép-Amerika. Ezekben a régiókban az emberek körében különösen népszerűek a kriptovaluták és a legtöbb helyen a szabályozó környezet is bőven inkább támogató, mint tiltó. Nemrégiben a Chilei Központi Bank adott ki egy jelentéstEgy központi banki digitális valuta kibocsátása Chilében” címmel.

Chile még elég messze van a CBDC kibocsátástól, de legalább gondolkodnak rajta

Ebben a jelentésben azt fejtegetik a Chilei Központi Bank elemzői, hogy milyen lehetőségei vannak egy központi banki digitális valutának (CBDC)-nek a jövőben Chilében. Arról is írnak, hogy milyen mechanizmussal működne egy ilyen pénz. Elemzik, hogy milyen párbeszédnek kellene megelőznie a kibocsátását a gazdasági szektorokkal. A dokumentumot a bank fizetési csoportja állította össze azért, mert érzik és látják, hogy milyen gyors technológiai fejlődés zajlik a fizetések világában. Egy CBDC kibocsátása pedig lehetővé tenné a digitális pénzeszközökkel való fizetés előnyeinek kihasználását. Ugyanakkor ezen eszközök kockázatait is mérsékelné valamennyire.

Chile CBDC

Mindenesetre ez csak a már jól megszokott elmélkedés a CBDC lehetőségeiről. Igazán konkrétumok nem hangzanak el, további elemzésekre van szükség a jelentés konkluziója szerint. De ebben semmi meglepő nincs, hiszen bár a világon már számtalan központi bank vizsgálta meg a CBDC-k bevezetési lehetőségeit, nem sokan léptek ennél tovább. A Chilei Központi Bank a dokumentumában rámutat arra is, hogy egy pénzeszköz digitalizációjának komoly negatív hatásai is lehetnek. Ezért tesztfázisokat kellene végrehajtani a digitális peso végleges bevezetése előtt. Chilében is van már tehát elmélkedés egy CBDC-ről, de azért ők még messze vannak a tényleges bevezetéstől. Ha Dél-Amerikát és Közép-Amerikát nézzük, akkor talán Brazília és Mexikó azok az országok, ahol kissé előrébb léptek már a különféle dokumentumok elkészítésén egy CBDC bevezetésével.