Mit adott nekünk a Bitcoin 13 évvel a fehér könyv megalkotása után

Tizenhárom évvel ezelőtt 2008. október 31-én jelentette meg Satoshi Nakamotot a Bitcoin fehér könyvet. A Bitcoin egy úttörő digitális valutaként jelent meg, amely kihasználta a kriptográfia előnyeit. Mára azonban egy olyan deflációs digitális befektetési eszközzé fejlődött, amely a legnagyobb intézményi befektetők portfóliójában, nagyvállalatok mérlegében és több millió magánszemély privát tárcájában is ott lapul. Ez elképesztő teljesítmény, ha számba vesszük a Bitcoin eredetét és természetét.

A Bitcoin ígéret a fehér könyvben

Felejtsük el a ROI-t. Azon kívül, hogy a Bitcoin értéke emelkedni fog, Satoshi fehér könyvében nem ígért semmilyen hozamot. A Bitcoin ötlete, ahogy a dokumentumban is megjelent, először is az online kereskedelmet és a már létező fizetési mechanizmusokat célozta meg.

A decentralizált infrastruktúra és a kriptográfiai eljárások kihasználásával, és azzal, hogy nem kell megbízni egy külső harmadik félben sem, a Bitcoin megoldotta a dupla-költés problémáját az elektronikus fizetések esetében, bevezette az elszámolás véglegességét és a romlatlanság olyan szintjét, amely kihasználja a logika, a valószínűség és a kód által nyújtott előnyöket.

2021-re a Bitcoin hálózat már integrálódott a PayPal-lal, a Twitter-rel és más platformokkal is. A Strike is a Bitcoin hálózatot használja arra, hogy határokon átívelő tranzakciók feldolgozását és a mindennapi fizetéseket hatékonyan működtesse. A világ tehát megvette ezt a technológiát. De a sztori nem ér itt véget.

Satoshi Nakamoto megalkotott egy csodálatos konszenzusos mechanizmust, amely a processzorok órajeléből és az elektromosságból új blokkokat generál, amelybe rögzítésre kerül minden egyes tranzakciós rekord. Ha összekapcsoljuk ezt az eljárást egy kellően bonyolult ösztönző modellel, amely minden egyes kibányászott blokk után megjutalmazza a Bitcoin bányászokat 2140-ig, és egy folyamatos ösztönzőt kínál a hálózat biztonságos működtetéséért a bányászoknak, akkor egy megmásíthatatlan és megbízható láncot kapunk, amely az idők végezetéig működni fog. Ez tehát azt jelenti, hogy ez a hálózat és a kriptovaluta, amely ezen a hálózaton működik nagyon sokáig velünk maradhat – talán évszázadokon keresztül.

Bitcoin node

A minden oldalról érkező nyomás megváltoztatta a Bitcoint

Az évek során a Bitcoin sok mindent túlélt. Átvészelte a közösségen belüli csatározásokat, töréseket, hard forkokat, szabályozói nyomásokat, tiltásokat és dezinformációs kampányokat. Túlélte az év elejei kínai bányász exodust, és annak ellenére, hogy már legalább százszor kimondták a végítéletet felette, a Bitcoin minden egyes ciklusban képes új magasságokba emelkedni. Emellett az adoptációs rátája globális mértékre gyorsult, és szinte már az internet adoptációjával vetekszik.

Azonban a 13 évvel ezelőtti fehér könyv írója sem gondolta volna, hogy olyan szituációba kerülünk, ami most van. Azaz több mint 13 ezer blokklánc alapú kriptovaluta versenyez a befektetők és felhasználók figyelméért. Ez nem egy nyílt háború, hanem inkább különféle versenyző narratívák és alkalmazások hálórendszere, és egy teljesen új irányba terelik azt, hogy az internet mit tud adni egy közösségnek.

A Bitcoin a kriptoszférában egy tartalékeszközzé vált. Egy olyan piaci index képességet kapott, amely valós időben képes reflektálni a kriptopiaci történéseket és annak állapotát. Az évek során képes volt megtartani top pozícióját, az első kriptovaluta lett, amely elérte az 1 billió dolláros piaci kapitalizációt, és az egyetlen digitális valuta, amely legális fizetőeszköz státuszt kapott a világban.

Mit jelent az, hogy a Bitcoin ezt is megoldja?

Egészen az első, 13 évvel ezelőtti beszélgetésektől kezdve a mai podcast és webinar adásokig, mindenhol kiemelik, hogy a Bitcoin a kezdetektől egy egészséges pénz formáját mutatja, amely az alapoktól kezdve decentralizáltan működik, eredendően tér nélküli, de az idővel átszőtt eszköz. A végső célja, hogy egy globális tartalékeszközzé váljon. Eredendően a Bitcoin egy agnosztikus, szuverén, határokon átívelő technológia, amely a modern világ igényei szerint fejlődött ki. Mára elmondhatjuk, a Bitcoin segíteni tud 2 milliárd emberen, akik addig nem férhettek hozzá semmilyen banki szolgáltatáshoz.

Azonban még nem állíthatjuk, hogy a Bitcoin minden sikert elért. Ahhoz, hogy a Bitcoin hozni tudja a jövőben azt a narratívát, ami ma a növekedését adja, változásra van szükség a kultúrában is. Egy elmozdulásra van szükség a mostani azonnali elégtételtől és a spekulációtól egy hosszabb távú perspektíva és türelem felé. A Bitcoin egy olyan kultúrát javasol, amelyet az öngondoskodás, fegyelem és a felelősség jellemez. Ebben a világban mindenki figyelmét fel kell rá hívni, hogy tegyen azért, hogy az idejét és energiáját tőkévé lehessen konvertálni. Egy olyan világban, ahol a pénz privát és az egyének önszuverének, egy nagylelkűségre és tisztességre épülő erős kultúrára van szükség.

Mikor azt mondjuk, hogy a Bitcoin mindent megold, akkor ez azt jelenti, hogy nagyon sok rossz dolog van abban a globális közösségben, ahogy ez most működik. Egy stabil és biztonságos pénzre van szükségünk ebben a megtört civilizációban. Az újonnan generált tárcák és az új árfolyamszintek mutatják ennek az adoptációnak az erősödését.

Hogyan néz ki a siker a Bitcoin esetében?

Ma a Bitcoin még mindig egy volatilis eszköz, amely állandó meglepetéseket okoz a világban az új árfolyamcsúcsaival, de a sokszor megtörténő beszakadásával is. Ez egy reflekciója a félelem, a kapzsiság és a bizonytalanság kultúrájának, de néha-néha mutatja az elköteleződést és erősödést is. A Bitcoinra is a volatilitáson keresztül kihatnak a makrogazdaság és a bukott pénzügyi rendszer negatívumai. A Bitcoin akkor lesz sikeres, ha a Bitcoin ára 1 Bitcoin lesz egy olyan világban, amelyben megoldódott minden egyenlőtlenség.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük