Újabb kriptocsalót leplezett le az amerikai felügyelet

Az amerikai SEC (Securities and Exchange Commission) azzal gyanúsítja Stefan Qin ausztrál állampolgárt, hogy kriptovalutákhoz kapcsolódó értékpapírt csalásokat követett el. Újabb kriptocsaló tehát a SEC hálójában.

Állítólagos csaló ajánlatok

A SEC által megjelentetett sajtóközlemény szerint Qin átverős kriptovaluta papírokat értékesített 2018 óta öt vállalkozáson keresztül. A fő jogi entitás a Virgil Capital LLC volt, és hozzá kapcsolódott a többi leányvállalat.

A SEC állítása szerint Qin vállalatai egy algoritmussal vezérelt kriptovaluta kereskedési alapot kínáltak, amelyet hamis ígéretekkel és biztosítékokkal próbáltak eladni. 2020. július óta a befektetők több kísérletet tettek arra, hogy visszaszerezzék a lekötött betéteiket. De Qin különböző cégei ezt mindig visszautasították azzal az indokkal, hogy a tőkét és a kamatokat már átutalták más befektetési alapokba.

A SEC szerint ezek a követelések még most is jogosak a befektetők részéről. Viszont Qin ezeket nem tudja teljesíteni, mert elsikkasztotta a tőkét. Emellett erősen fennáll az a gyanú is, hogy Qin még most is aktívan próbálja elrejteni a gyanús ügyleteit. Mindeközben új befektetési lehetőségeket keres egy másik alaphoz.

Qin esetében az a gyanú is felmerült, hogy az egyik befektetési alapból kivett 1.7 millió dollárt azért, hogy kifizesse tartozását a kínai hitelezők részére, áll a SEC ügyészségi keresetében.

kriptocsaló

A SEC végzéseket jóváhagyták a kriptocsaló ellen

Ma meg is érkezett a bíróság határozata, mely alapján jóváhagyták a SEC kérelmét, hogy fagyasszák be Qin eszközeit 25 millió dollár értékben. A szabályozó az érintett felekkel szemben végzéseket, a kamatok kifizetésének mellőzését és polgári szankciókat is kért.

Kristina Littman, a SEC kiberbiztonsági divíziójának a vezetője megjegyezte: “Ez a vészhelyzeti beavatkozás egy nagyon fontos lépés annak érdekében, hogy megvédjük a befektetők eszközeit, és megelőzzünk minden további csalást.”

A vizsgálatot és a nyomozást tehát Stefan Qin és vállalatai ellen rendelték el mint a Virgil Technologies LLC, Montgomery Technologies LLC, Virgil Quantitative Research LLC, Virgil Capital LLC, és VQR Partners LLC.

Az idei év is bővelkedett már a kriptocsalásokban, mindenki figyelmesen vizsgálja meg a befektetési lehetőséget, mielőtt bedőlne bármilyen átverős trükknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük