Újabb kriptotőzsdére csapott le a kínai hatóság, lehívások felfüggesztve

Újabb váltóra csaptak le a kínai hatóságok. Az alapító már 15 napja őrizetben van, a tőzsde felfüggesztette a lehívásokat.

A CEO Global hongkongi székhelyű kriptovaluta-tőzsde nemrégiben bejelentette, hogy az egyik alapítót SIM-kártya és bankszámla csalás vádjával letartóztatta a kínai rendőrség és eljárást indított ellene. A váltó úgy fogalmazott: “Az egyik alapítónk a bankszámlájára nemzetközi csalóktól illegálisan szerzett pénzt kapott. Az alapítót 15 nappal ezelőtt elvitték a nyomozók, és fogalmunk sincs, hogy mikor engedik szabadon.”

Az alapító letartóztatása hatással volt a kriptotőzsde működésére is, amely felfüggesztette a lehívásokat, mivel a tőzsde hidegtárcájához az elhurcolt alapítónál vannak a magánkulcsok. A CEO Global ezért kénytelen volt valamennyi kifizetést blokkolni, mert képtelen feldolgozni a felhazsnálók lehívásra irányuló igényeit. A kriptotőzsde esete kísértetiesen hasonlít az OKEx történetéhez. Mint arról mi is beszámoltunk, több mint egy hónapja a kínai rendőrség elvitte az OKEx alapítóját, mely következtében a tőzsde egy hónapra felfüggesztette a lehívásokat. November 27-én a tőzsde újraindította a szolgáltatást, de felhasználók ezreit vesztette el a kellemetlenségek miatt.

A kínai hatóságok egyre erélyesebben lépnek fel az országban zajló SIM-kártya és bankszámla csalások miatt. Azok a kínai emberek, akik nem hajlandók nyilvánosságra hozni személyazonosságukat, amikor SIM-kártyát vásárolnak vagy bankszámlát nyitnak, gyakran már meglévő SIM-kártyákat vagy más emberek nevében vezetett bankszámlákat kezdenek el használni. Bár többnyire a csalók próbálják így kijátszani a rendszert, azért a kínai kriptoközösségekben is elég népszerű a más személyazonosságával történő SIM vásárlás vagy számlanyitás.

A kínai rendőrség állítólag már több mint 4600 embert tartóztatott le és mintegy 65 000 bankkártyát foglalt le mindössze két hét alatt. Ezenfelül több mint 15 000 embert tiltott el a bankszámla nyitástól az elkövetkező 5 évre. A CEO Global a lehívás felfüggesztése mellett egyébként megszünteti a tőzsdén kívüli (OTC) szolgáltatásait is, melyre valósággal vadásznak a helyi hatóságok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük