Újabb kriptotőzsde alapító kaphat börtönbüntetést

A BTC-e kriptotőzsde alapítója, Alexander Vinnik bűnösnek vallotta magát a pénzmosással kapcsolatos összeesküvés vádjában.

Börtön büntetés vár a BTC-e kriptotőzsde alapítójára

Alexander Vinniket először 2017-ben tartóztatták le, de hosszadalmas kiadatási eljárással kellett szembenéznie. Először Görögországban és Franciaországban töltött időt előzetes letartóztatásban, mielőtt az Egyesült Államokba küldték volna.

Amikor Vinniket letartóztatták Görögországban, hosszadalmas kiadatási eljárás vette kezdetét, miközben az amerikai, orosz és francia hatóságok megpróbálták meggyőzni Görögországot, hogy hozzájuk küldjék Vinniket. Franciaország nyerte meg először Vinnik kiadatását, és öt év börtönbüntetésre ítélte. Mielőtt Vinniket visszaküldték volna Görögországba, végül kiadták az Egyesült Államoknak. Vinnik kezdetben tagadta, hogy a BTC-e üzemeltetője lenne, mondván, hogy ő csak egy alkalmazott volt a tőzsdén.

Bűnös pénzmosás vádjában

Vinnik, az egykori BTC-e kriptotőzsde alapítója és egyik üzemeltetője pénteken bűnösnek vallotta magát pénzmosás elkövetésére irányuló összeesküvés vádjában – jelentette be az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (DOJ).

A DOJ szerint Vinnik 2011 és 2017 között a BTC-e üzemeltetője volt. A tőzsde több mint 1 millió felhasználót szolgált ki, akik az évek során több mint 9 milliárd dollár értékű kripto-tranzakciót bonyolítottak le ez idő alatt a platformon.

A DOJ pénteken közölte, hogy a BTC-e nem regisztrált pénzszolgáltatási vállalkozásként működött az Egyesült Államokban. Nem alkalmazott ügyfélazonosítási és pénzmosás elleni szabályokat, alapvetően egyáltalán nem gyűjtötte az adatokat az ügyfelekről. Vinnik különböző cégeket használt a BTC-e fiat konverzióinak feldolgozásához, tette hozzá a DOJ.

A sajtóközlemény szerint a tőzsde valóban kapott pénzt bűnözői tevékenységekből, beleértve a zsarolóvírus támadásokat, hálózati feltöréseket és egyéb csalásokat. Ezért Vinnik közvetlenül felelős mintegy 121 millió dolláros veszteségért.

Lisa Monaco főügyész-helyettes nyilatkozatában elmondta:

“A mai eredmény azt mutatja, hogy a nemzetközi partnerekkel együttműködő igazságügyi minisztérium hogyan lép fel az egész világon a kripto-bűnözés elleni küzdelemben. Ez a kijelentés a minisztérium azon elkötelezettségét tükrözi, hogy minden eszközt felhasznál a pénzmosás elleni küzdelemben. Felügyeli a kriptopiacokat, és behajtja a pénzt az áldozatok kártalanításáért.”

A BTC-e-t korábban a megszűnt Mt. Gox kriptotőzsde feltörésével hozták kapcsolatba, miután mintegy 300 000 BTC került a BTC-e tőzsdére, amit pénzmosásra használhattak az Mt. Gox-ból. A BTC-e-t 2017 júliusában leállították, ezzel egy időben Vinniket először letartóztatták.