Megmozdult 10000 BTC az állítólag a Mt.Goxról lopott coinokból

November 23-án jelent meg egy Chainalysis elemzés, amely azt mutatta, hogy egy, a korábban becsődölt főleg orosz befektetőkre specializálódott BTC-e kriptotőzsdéhez kapcsolható kriptotárca több év után megmozdított 10 ezer bitcoint. A nagyjából 160 millió dollárnyi BTC-t különféle kriptotőzsdékre és személyes tárcákba szórták szét. Ez volt a BTC-e tőzsdéjének és utódjának a WEX-nek 2018. áprilisa óta a legnagyobb kifizetése, tranzakciója.

A BTC-e és rajta keresztül a Mt.Gox tőkéje megmozdult

Az is látható, hogy előzetesen voltak azért tesztelések, hiszen először kis összegeket küldtek az orosz elektronikus fizetési szolgáltatóhoz, a Webmoney-hoz még október végén, aztán november 11-én és november 21-én is teljesítettek egy kisösszegű kifizetést. A most elküldött 10 ezer bitcoinból 9950 személyes tárcákba került, míg a maradék végül két nagy kriptotőzsde négy tárcacímén landolt. A BTC mozgatását egyébként november 24-én egy másik kriptoelemző cég is megerősítette a Twitteren. A Cryptoquant alapítója, Young Ju odáig ment, hogy jelezte is az egyik érintett kriptotőzsdének, a HitBTC-nek, hogy a beérkezett 65 BTC tárcáját függesszék fel gyanús tevékenység miatt.

Mt.Gox movement

A BTC-e nem szimplán csődbe ment, hanem még 2017-ben az FBI kapcsolta le a weboldalát és foglalta le elérhető vagyonát. Azzal vádolták meg, hogy pénzmosásban működött közre, beleértve a Mt.Gox kriptotőzsde meghackelése utáni kriptopénzek tisztára mosását is. Amikor lekapcsolták, a BTC-e elég jelentős mennyiségű bitcoinnal rendelkezett, amelyből 2018. áprilisában 30 ezer BTC-t kimozdított az üzemeltetői tárcából. Sokáig nem lehetett tudni, hogy ki áll a BTC-e mögött. De jelenleg minden forrás arra mutat, hogy egy Alexander Vinnik nevű férfi volt az üzemeltető, aki az elmúlt években görög börtönben volt őrizetben. 2022. nyarán adták ki az Egyesült Államoknak, ahol több vádpontban fogják tárgyalni az ügyét.