Újabb kriptovaluta cégeket feketelistázott a belga pénzügyi felügyelet

A belga pénzpiaci felügyelet (FSMA) további kriptovalutákhoz kapcsolódó oldalakat adott a feketelistájához.

A FSMA által karbantartott csaló oldalakat tartalmazó feketelista azután frissült, miután újabb panaszok érkeztek be hozzá egyes oldalak tevékenységét illetően. A listán 141 oldal szerepel. Lévén közös európai piacról beszélünk, ugyanezek az oldalak Magyarországon is aktívak lehetnek, ezért érdemes a listát alaposan átböngészni itthonról is.

A belga szabályozó ugyanakkor figyelmeztet, hogy a lista a fogyasztók panaszai és a felügyelet saját kutatásai alapján került frissítésre, és mint ilyen messze a teljestől.

A FSMA kifejezetten aktív a kriptovaluta befektetési fogyasztóvédelem területén hiszen a feketelista rendszeresen frissül. A közleményben hozzáteszik, javasolt kritikus szemmel vizsgálni azokat az oldalakat, amelyek bármilyen szabályozói licencre hivatkoznak ugyanis a csaló oldalak gyakran egy az egyben lemásolják más legitim oldalak tartalmát, sajátjukat is legitim vállalkozásként hirdetve.

A belga FPS Economy múlt évben publikált egy weboldalt, ami a kriptókkal kapcsolatos kockázatokra hívj fel a figyelmet. Akkor azt írták, hogy a belga befektetők évente 2.2 millió eurót vesztenek kriptós átverések miatt, ami lényegében csak a jéghegy csúcsa. A FPS szerint a valós szám körülbelül 130 millió eurónál mozog évente.

A Magyar Nemzeti Banknak is van egy külföldi és magyar pénzügyi vállalkozásokat felsoroló feketelistája, amelyen jó pár kriptovalutákhoz kapcsolódó vállalkozás található. A BitcoinBázis és más magyar kriptovaluta média outletek a piac szabályozatlansága miatt rendszeresen felhívja az Olvasók figyelmet a csaló, átverő kriptovaluta oldalakra.

Amennyiben nem biztos egy oldal megbízhatóságában, írjon ránk Facebookon vagy direkt e-mailben ([email protected]) és segítünk kideríteni az igazságot.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.