Újabb lehúzás a PayPalosoknak: zsebre vágja a visszatérítési díjat a PayPal

A PayPal visszaállítja visszatérítési díjakra vonatkozó politikáját. A jövő hónaptól a 2.9 százalékos jutalékdíja a cég zsebébe vándorol még akkor is, ha a kereskedő 100%-ban visszatérítette az ügyfél pénzét. Ilyen pofátlanságra egyetlen kriptovaluta vállalkozás se vetemedne.

A társaság áprilisban egyszer már bevezette a politikát, de kereskedői nyomásra visszatáncolt. Most azonban újra nekiállt ‘megadóztatni’ a kereskedőket “költségstruktúra változásokra” hivatkozva és szerinte az eljárás összhangban van a többi fizetési processzor gyakorlatával.

Mit is jelent ez a gyakorlatban? Ha kereskedő vagy és PayPalon keresztül vásárol tőled egy ügyfél terméket vagy szolgáltatást, és az ügyfél visszatérítést kér, amit te teljesítesz, akkor a PayPal visszatérítési díj formájában 2.99%+0.30 USD díjat számol fel, amit alapesetben visszatérít miután teljesítetted a visszatérítést. Nem így mostantól. Helyette a PayPal zsebébe vándorol.

Tehát, ha eladsz valamit 10 000 forintért, majd visszatéríted az árát ügyfélkérésre, akkor 2.9%-ot + 0.30 USD-t leadózol a PayPalnak. Ez jelen esetben a nemzetközi ügyfelekre vonatkozik, a magyar szerződésben nem találtuk a visszatérítési politikára vonatkozó díjszabást. MÉG.

A PayPal a szerződésmódosításról úgy nyilatkozott, hogy “hisszük, a szerződésmódosítás összhangban van a szektorban tapasztalt gyakorlatokkal. Tudjuk, vállalkozások függnek tőlünk és a politika frissítésére vonatkozó döntés nem született könnyen. A szerződésmódosítás révén összhangba tudjuk hozni a költségstruktúránkat az utalási partnereinkkel és a szektorra jellemző irányelvekkel.” Nyilatkozta a Verge magazinnak az egyik szóvivőjük.

Mi a helyzet a kriptovaluta fizetési processzorok körében?

A kriptós tárcák és fizetési processzorok ennél jóval olcsóbban és tisztességesebb körülményeket biztosítanak a kereskedőknek. Egyrészt az átváltási díjaik jóval alacsonyabbak, mint a PayPal fiat-fiat díjai, másrészt nem kell végigmenned 100 oldal szerződésen, hogy rájöjj mit és mennyit is kell fizetned a szolgáltatásaikért. A BitPay, az egyik legnagyobb bitcoin fizetési processzor a világon fix 1%-ot számol fel utaláskor, legyen szó egy milliárd dollár vagy 1 bitcoin utalásáról.

De van még ennél is jobb, a BTCPayServer nyílt forráskódú kriptovaluta fizetési processzor közösségi finanszírozásból tartja magát fenn és a felhasználóknak semmit se kell fizetniük a bitcoin utalásaik után (a hálózati díjat leszámítva, amit mindenki fizet).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük