Újabb mérföldkövet értek el a fejlesztők az Ethereum átállás felé

Az Ethereum egy újabb “AllCoreDevs” egyeztetés lezárásával közeledett a Proof of Stake konszenzusos mechanizmusra való áttéréshez. A részleteket Tim Beiko, az Ethereum vezető programozója osztotta meg, és több kulcsfontosságú témát is kiemelt.

Az AllCoreDevs egyeztetés státusza

Ethreum átállás

Tim Beiko, az Ethereum egyik vezető fejlesztője volt a házigazdája az Ethereum core fejlesztőknek szervezett egyeztetésnek, amely a Merge hard fork tesztelésének frissítésével kezdődött. A tesztelési folyamat részeként a fejlesztők “árnyékforkolták” a Goerli-t. Ezzel lehetővé tették, hogy “a csapatok megtapasztalják a blokkgyártási logikával és az eltérő timeout elvárásokkal kapcsolatos problémákat“.

A szimulált árnyék-összeolvadás lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy könnyen észrevegyék az esetlegesen felmerülő problémákat, és két árnyék-fork után a jövő hétre tervezik a harmadik tesztelést. A következő hetekben egy mainnet árnyékforkot is végrehajtanak, hogy rögzítsék az adatokat a mainnet beállításai mellett, magyarázta Tim Beiko.

Beiko megjegyezte, hogy “van néhány probléma az explicit időkorlátok beállításával. Ugyanis ez támadási vektorokat nyit, hogy megpróbáljanak blokkokat létrehozni, és bár megoldás még nem született, a csapat keményen fog dolgozni, hogy eredményre jusson.”

Az időzítésekről és a nehézségi bombákról is folytak a megbeszélések. A fejlesztők megpróbálták megmondani, hogy mikor lesz a következő növekmény. Beiko azzal érvelt, hogy míg a bombák 100 000 blokkonként növekednek, a hálózatba érkező és onnan távozó hashráták gyakran nem szándékoltan befolyásolják a bomba kimenetelét. Beiko úgy véli, hogy amikor a bányászok az egyesülést követően elkezdik eladni a GPU-ikat, várhatóan a hashráták csökkenni fognak, és ez hatással lesz az előrejelzésekre.
Tehát mindezen fenntartásokkal együtt, ha néhány durva becslést teszünk, akkor arra számíthatunk, hogy a blokkidők július elején elérik a 15 másodpercet, július végén pedig a 17 másodpercet. Itt is nagy hibasávok vannak!” – mondta Beiko.

Mikor várható az egyesülés?

Bár pontos dátumot még nem közöltek, úgy vélik, hogy a Proof of Stake-re való átállás valamikor 2022-ben fog megtörténni. Tim Beiko azt jósolja, hogy az egyesülésre a nyár folyamán kerülhet sor, míg mások májusra vagy júniusra szűkítették előrejelzésüket.

“Úgy gondoljuk, hogy négy hónap egy nagyvonalú időkeret a kód elkészülésétől a mainnet-en való összeolvadásig” – mondta Beiko. Mivel a merge teszt zökkenőmentesen zajlik és a Kiln tesztnet is elkészült, a szakértők nem látnak komolyabb akadályokat az Ethereum tervezett váltása előtt.

Az átállás előtt az Ethereum a StakingRewards szerint 37 milliárd dolláros stake értékkel a második legtöbb stake-t tartalmazó eszközzé vált. Csak a Solana áll nála magasabban 52,02 milliárd dolláros stake értékkel.