Újabb perrel néz szembe a BitMEX: pénzmosás és piaci manipuláció a vád

Rájár a rúd a BitMEX-re. A kriptotőzsde és alapítói újabb bírósági perrel néznek szembe. Pénzmosással és piaci manipulációval vádolják váltót.

Mint arról mi is beszámultunk, egy hónappal ezelőtt az amerikai hatóságok vádat emeltek a BitMEX alapítójával szemben, mivel állításuk szerint a kriptotőzsde engedély nélkül kereskedett és megsértette az Egyesült Államok pénzmosás elleni szabályait. Most egy román férfi, Păun Gabriel-Razvan perelte be a tőzsdét a kaliforniai Északi Kerületi Bíróságon. Razvan azt állítja, hogy a HDM Global Trading Limited, a BitMEX üzemeltetője, a tőzsde alapítói, Arthur Hayes, Ben Delo, Samuel Reed és társai illegális tevékenységet folytattak, amelyből több millió dolláros nyereségre tettek szert.

A BitMEX szóvívója azt nyilatkozta az üggyel kapcsolatban, hogy a bukaresti férfi és ügyvédje Pavel Pogodin “állításai hamisak nemcsak a BitMEX-szel szemben, hanem a kriptopénz-szektor többi szereplőjével szemben is. Sajnos Pogodin úr úgy működik, mint egy szabadalmi troll, ‘másol és beilleszt’ panaszokat nyújt be ellenünk az internetről szerzett információk alapján.”

A felperes nagy összegű kártérítésre számít

A 197 oldalas keresetben azt állítja Razvan, hogy a BitMEX és alapítói azért nem tettek eleget a KYC (know your customer) vagy a pénzmosás elleni (AML) szabályoknak, mert így bárkitől, korlátlan mennyiségben fogadhattak el pénzt. A férfi kijelentette, hogy kellő odafigyelés és ellenőrzés hiánya miatt hackerek, adócsalók, pénzmosók, csempészek, kábítószer-kereskedők ezrei özönlöttek a BitMEX-be, és árasztották el illegális pénzekkel a platformot.

A férfi ragaszkodik azon állításához is, hogy a BitMEX nemcsak a pénzmosásban volt benne, hanem a piacot is manipulálta, hogy így jusson közvetett módon pénzügyi előnyökhöz. Gabriel-Razvan szerint a kriptotőzsde miatt jelentős károkat szenvedett el, emiatt az elbukott vagyon, a perköltségek és az ügyvédi díjak háromszorosát követeli a BitMEX-től.

Ügyvédje kijelentette, hogy “Razvan-tól 247,94 BTC-t csaltak ki, ami mai árfolyam számolva, nagyjából 4,2 millió dollár. Az alkalmazandó törvények szerint ennek az összegnek a háromszorosa, azaz 12,6 millió dollár illeti meg, valamint a kamatokat, az egyéb kiadásokat és az ügyvédi díjat szeretnénk behajtani. Ezen túlmenően a kaliforniai törvények szerint 50 millió dolláros büntetést kérünk.”

Pogodan azt mondta, hogy a BitMEX számíthat arra, hogy még több becsapott áldozat kerül elő, akik jogi útra fogják terelni az ügyet. Az ügyvéd egyébként korábban a Ripple és az FTX ellen is hasonló panaszt nyújtott be.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.