Újabb rekord: közel 9 milliárd dollárnyi bitcoint mozgattak egy órán belül

December 4-én egy órán belül 8,9 milliárd dollárnyi bitcoint (BTC) mozgattak meg a blokkláncon.  

A hatalmas volumenű bitcoin tranzakcióra Rafael Schultze-Kraft, a Glassnode online piackutató társalapítója mutatott rá egy december 4-ei Twitter bejegyzésben. A tweetben azt állította, hogy a bitcoin történetében ez volt a legmagasabb óránkénti tranzakciós volumen.

A Bittrex a felelős

A Schultze-Kraft cég azonnal kapott az alkalmon és munkához is látott, hogy kiderítse, ki vagy mi állhatott a hatalmas pénzmozgás mögött. December 5-én, végül a rejtélyre fény derült. A Glassnode a Twitteren azt írta, hogy a jelenség oka az volt, hogy a Bittrex kriptotőzsde többször is nagy mennyiségű bitcoint mozgatott.

A tweet szerint a tőzsde egy órán belül 21 online tranzakciót hajtott végre. Ezek mindegyike nagyjából 56 000 BTC, azaz közel 416 millió dollár értékű volt. A tweet-ben közzétettek egy linket is, amelyből kiderülnek az első tranzakció részletei, többek között az is, hogy a pénzmozgás díja 0,60 dollár volt.

Érdekes módon az óriási mennyiségű BTC mozgatására, pontosan a Bittrex tőzsde mára tervezett karbantartása előtt került sor. A Bittrex később azt nyilatkozta, hogy szó sincs hackertámadásról vagy egyéb problémáról.

Noha jelenleg még nem tisztázott, hogy miért is történt a tranzakció, néhányan azt gondolják, hogy a kriptotőzsde hidegtárcájában lévő pénzeket egyszerűen csak áthelyezték.

A bitcoin blokklánca időnként rendellenes tevékenységeket mutat, amelyeket mindig csak később magyaráznak meg. Az egyik ilyen furcsa esemény novemberben történt, amikor a bitcoin blokklánc mempoolja a legmagasabb szintet érte el tavaly január óta. A megerősítetlen tranzakciók száma viszont nem emelkedett ennek megfelelően.