Újabb szóló bányász szerzett 6,25 BTC-s jutalmat

Egy szóló bányász egyedül bányászta ki a 814,308-as blokkot, mindössze 11 petahash/másodperc (PH/s) bányászati teljesítményt használva. Ezt a bravúrt a Solo Ckpool segítségével érte el, amely szolgáltatás az alacsonyabb hashrátával és kevésbé hatékony hardverrel rendelkező bányászok számára készült.

A Bitcoin bányászat kiszámíthatatlanabb, mint sokan gondolták

Az óriás poolok támogatása nélkül tevékenykedő szóló bányászok idén több felfedezést is tettek. 2023 október 28-án, Con Kolivas, a Solo Ckpool fejlesztője bejelentette, hogy egy magányos Bitcoin bányász felfedezte a 814,308-as blokkot, mindössze 11 PH/s hashrátával.

A kisebb felfedezések ellenére a gigantikus BTC bányászok stabilan elviszik a blokk felfedezések jelentős többségét. Azonban az olyan egyedi platformok, mint a Ckpool, úgy lett tervezve, hogy a kisebb bányászokat támogassa, akik így önállóan is esélyt kapnak a bányászatra.

Egy sikeres blokk megtalálása esetén a jutalom 99%-át a kibányászó kapja, a többiek pedig üres kézzel távoznak. 2020-as felezés óta egy blokk jutalma 6,25 BTC BTC Price BTC Price . A következő felezés körülbelül fél év múlva várható, ami újabb kihívásokat állíthat a bányászok elé.

Az extrém ritkaság ellenére számos magányos bányász markát üthette jutalom

Annak ellenére, hogy a legnagyobb bányászati poolok 1 nap alatt akár több tucat blokkot is felfedeznek, a szóló bányászoknak is vannak esélyeik. Két hónappal korábban, 2023. augusztus 18-án Kolivas felfedte, hogy a 803,821-es blokkot egy magányos bányász mindössze 1 PH/s hashrátával bányászta ki.

Kolivas megjegyezte, hogy:

egy 1 PH/s sebességű bányásznak hét évente egyszer van esélye sikerrel találni egy blokkot, tekintettel a hálózat nehézségére.

A minimális esély ellenére egy másik bányász júniusban még nagyobb sikert aratott, amikor mindössze 17 terrahash/másodperces (TH/s) bányászattal felfedezte a 793,607-es blokkot. Akkoriban Kolivas azt sugallta, hogy a bányász valószínűleg egy régi Bitmain S9-et használt.

Az alacsony hashrátával rendelkező kis bányászok mellett a jelentősen erősebb kapacitásokkal rendelkező bányászok is találtak blokkokat, a nagy poolok segítsége nélkül. 2023 márciusában egy szóló bányász 1 EH/s sebességgel megtalálta a 782,845-ös blokkot. Nem sokkal később ugyanez a szóló bányász a 782,867-es blokkot is megtalálta. Az önálló bányászoknak kedvező technikák, mint a Solo Ckpool, minden bizonnyal jelentősen hozzájárultak a jövedelmező blokkok bányászathoz.

A szóló bányászpoolok vonzereje nagyrészt a bányászok függetlenségéből fakad. A Bitcoin bányászat világa sokkal véletlenszerűbb és kiszámíthatatlanabb, mint azt általában gondolják. Ahogy azt a tapasztalatok is bizonyítják, egy blokk felfedezése nem mindig áll közvetlen összefüggésben a bányász számítási teljesítményével.