Újabb tinédzser a Twitter-hack mögött: csak 16 éves a feltételezett bűntárs

Augusztus elején nagy port kavart, amikor egy mindössze 17 éves amerikai fiatalt tartóztattak le a július 15-én bekövetkezett Twitter-hack tervének kiötlésével és megvalósításával. Most egy másik állítólagos elkövető házát kutatta át az Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) – ő ráadásul még fiatalabb, alig 16 éves.

Twitter alkalmazottnak adta ki magát, így férhetett hozzá a hírességek fiókjaihoz

Július 15-én rég nem látott sikerrel végződött a Twittert érő hackertámadás: olyan híres emberek profilját törték fel ugyanis, mint Barack Obama, Joe Biden elnökjelölt, Elon Musk és Jeff Bezos. A támadás után az FBI által indított nyomozás egyhamar kínos eredményeket hozott napvilágra. A hack tervét megalkotó Graham Ivan Clark ugyanis mindössze 17 éves – ráadásul vele együtt letartóztatott társai is mindössze 19 és 22 éves fiatalok voltak.

Most azonban még egy állítólagos bűntársuk jelent meg az FBI radarján: a 16 éves massachusettsi fiú lakását a nyomozóiroda ügynökei a hackertámadással összefüggésben kutatták át a napokban, jelentette a The New York Times. A fiú nevét nem nevezték még (egyrészről mivel fiatalkorú, másrészről a letartóztatására nem került még sor), azonban az állítólagos vád szerint „egyenlő, ha nem nagyobb” mértékben járult hozzá a hackertámadás tervének megalkotásához és kivitelezéséhez.

Még egy tinédzser állhat a Twitter-hack mögött: mindössze 16 éves az állítólagos bűntárs

A jelentés szerint a fiú állítólag egy Twitter alkalmazottnak adta ki magát, hogy a közösségi médiaóriásnál dolgozó valós munkatársaktól csaljon ki belépési azonosítókat.

Míg Clark esetében a Discord üzenetei vezettek a lebukásához, addig a most az FBI által vizsgált fiatal inkább olyan titkosított üzenetküldő alkalmazásokat használt, mint a Signal, így a nyomozóiroda is lassabban tudta őt beazonosítani. „Ő okosabb volt, mint a többiek,” nyilatkozta Joseph O’Connor, egy PlugWalkJoe néven elhíresült hacker is a 16 éves fiú online üzeneteiről, majd a NYTimesnak hozzá tette azt is, hogy ő maga is beszélt a hackertámadás napján az elkövetőkkel.

A fiatal elkövetők a Twitter-hack során 12 BTC-t szereztek meg, ami jelenlegi árfolyamon kb. 41 milló forintot ér.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.