Újból fellángolt a vita egy korábbi Bitcoin fejlesztési javaslat kapcsán

Újból fellángolt a vita a Bitcoin hívei között arról, hogy ismételten egy olyan javaslattal álltak elő, amely lehetővé tenné, hogy más blokkláncokat építsenek a Bitcoin hálózatára.

A hat évvel ezelőtt közzétett Bitcoin Improvement Proposal (BIP) értelmében oldalláncokat kapcsolnának a hálózathoz, radikálisan megváltoztatva azt. Egyesek arra figyelmeztetnek, hogy ez növelheti az átveréseket a hálózaton, míg mások ezzel ellentétben ez új felhasználókat hozhat a digitális eszközköznek.

A szóban forgó megoldás, a BIP-300, más néven Bitcoin Drivechains, először 2017-ben került bemutatásra, amely a Bitcoin-hálózaton felül különálló blokkláncok, oldalláncok bevezetését javasolta.

Paul Sztorc, a javaslat szerzője és a LayerTwo Labs Drivechain fejlesztő cég alapítója kifejtette, hogy a blokkláncok lehetővé tennék, hogy altcoinokat hozzanak létre a Bitcoin blokkláncán.

Újból fellángolt a vita

A javaslat körüli vita augusztusban újból lángra kapott, amikor egy Bitcoin core fejlesztő újraírta a kódját, és kérte annak felvételét a Bitcoin kódbázisába.

A BIP-300 soft forkot igényelne, amelyet a bányászok aktiválnának, nem úgy, mint a Taproot soft forkját 2021-ben, amely előkészítette az utat a szintén ellentmondásos Ordinals és BRC-20 tokenek számára, amelyek az év elején jelentek meg.

Eközben egy fejlesztő azt állítja, hogy megtalálta a módját annak, hogy a Drivechains célját a blokklánc soft forkja nélkül is elérje. Maxim Orlovsky, a skálázási megoldásokban jártas Pandora vezérigazgatója azt állította, hogy képes volt létrehozni egy kétirányú kötést a hálózaton a blokklánc soft forkja nélkül, amit a BIP-300 megkövetel.

Eközben a BIP-300 támogatói, köztük Sztorc, azzal érvelnek, hogy a Drivechains lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy olyan biztonsági modellt válasszanak, amilyet szeretnének, és azt is hogyan szeretnék. Sztorc hozzátette, hogy a javaslatnak hatalmas előnyei vannak igazi hátrányok nélkül. Az egyik ilyen lenne, hogy új felhasználókat hozna magával.

Ezzel ellentétben az ellenzők azzal érvelnek, hogy a javaslat növelné a Bitcoinon elkövetett átverések számát, ami a szabályozó hatóságokat sarkallná lépésekre. Emellett a javaslat üzenete spekulatív gazdasági érvekre támaszkodik, nem pedig érdemi mérnöki érvekre, ami így tiszta hópium.

A Bitcoin Magazine vezérigazgatója, David Bailey szintén a BIP-300 mellett foglalt állást, kijelentve, hogy az végtelenül javítaná a Bitcoint építők kultúráját.