Újra Bitcoint vásárol a Tesla?

Újra Bitcoin vásárlásra adta fejét a Tesla? A BTC tárca adatai felkeltették a kíváncsiságot Elon Musk cégének tervei kapcsán.

A pletyka szerint újra Bitcoint vásárol a Tesla

Az a pletyka kezdett elterjedni a piacon, hogy a Tesla megint Bitcoint vásárlásba kezdett. Egyesek szerint ez már a következő jelentési szezonban ki is derülhet, míg mások úgy vélik, mindössze könyvelési hibáról van szó.

A Tesla Bitcoin állománya ismét vitatéma lett a kripto közösségben, miután az Arkham Intelligence kriptovaluta adatelemző platform hozzáadta a Tesla Bitcoin pénztárcakövető funkcióját az irányítópulthoz. A cég tárcájában jelenleg körülbelül 11 509 BTC van a cikk írásakor. Ez 1 789 BTC-vel több, mint amit a legutóbbi jelentésében közölt a cég, akkor ugyanis 9 720 BTC-je volt hivatalosan a Teslának.

Az Elon Musk vezette Tesla 1,5 milliárd dollár értékben vásárolt először Bitcoint 2021 februárjában, közel a legutóbbi trend csúcsánál. Akkor jelentették be, hogy elfogadják a Bitcoint is az autók értékesítésekor. A cég Bitcoin stratégiájának bevezetése azonban rövid életű volt. A vállalat először 2021 márciusában adta el részesedésének körülbelül 10%-át. Majd 2022 második negyedévében az elektromosautó-gyártó eladta Bitcoin tartalékainak körülbelül 75%-át.

A Tesla Bitcoin állományának növekedése és eladásainak idővonala:

  • 2021 február: 1,5 milliárd dollár értékben vásárol Bitcoint
  • 2021. március: 4320 BTC eladva
  • 2022: második negyedéve: 29 160 BTC eladva
  • 2023: Nem változott a 9720 BTC egyenleg

Elon Musk és a Bitcoin

Musknak eléggé szeretem-utálom kapcsolata volt eddig a Bitcoinnal. 2021-ben optimizmusát fejezte ki a BTC-vel kapcsolatban, és bejelentette, hogy a Tesla saját Bitcoin készlet felhalmozását kezdte meg. Heteken belül azonban Musk lemondott arról, hogy BTC-t fogadjon el az autókért. Annak idején a Bitcoin bányászatával kapcsolatos környezetvédelmi aggályokra hivatkozva vonta vissza korábbi döntését.

Az X egyik felhasználója arra volt kíváncsi, hogy az elektromos autógyártó valóban újra elkezdett-e a Bitcoint vásárolni, vagy az egyenleg legutóbbi változása mindössze könyvelési hibának tekinthető. 

Egy másik felhasználó azt javasolta, hogy a vállalat az utolsó bevételi jelentése után kezdhette meg a BTC vásárlását, és a következő negyedéves jelentésben már látszódhat is az újonnan vásárolt Bitcoin. A Tesla és Musk még nem nyilatkozott arról, hogy a Tesla valóban újra Bitcoin vásárlásba kezdett volna. 

A Tesla mellett Musk másik cége, a SpaceX is tartja a Bitcoint a mérlegében.