Újra emelkedik a bitcoin és arany közötti negatív korreláció


Február közepe óta közel 6 százalékot vesztett értékéből az arany miközben a bitcoin 2018. november óta nem látott magasságokban kereskedik ráerősítve a két befektetési eszköz közötti negatív korrelációra.

A 90 napos korrelációs koefficiens (két változó közötti lineáris kapcsolat statisztikai mérőszáma) a bitcoin és az arany között jelenleg -0.50-es értéken áll a napos charton (lent fel tudjátok rajzolni magatok is a korrelációs koefficienst az indikátor gombra kattintva és ott az aranyat kijelölni).

A szám negatív korrelációra utal, ami azt jelenti, a két változó ellentétes irányba mozog egymáshoz képest. A jelenség már múlt év november óta megfigyelhető a bitcoin és arany esetében.

Például november 13-án a nemesfém 1200 dolláron állt és december végén már az 1300 dolláros pszichológiai ellenállással kacérkodott. Ugyanezen periódus alatt a bitcoin árfolyama, 6300 dollárról 3200 dollárra zuhant.


 

A korreláció ugyanakkor nem jelent ok-okozati összefüggést. Az erős korreláció NEM azt jelenti, hogy a bitcoin árfolyama azért emelkedik, mert az aranyé zuhan.

A november-december időszakban tapasztalt aranyrali elsősorban az amerikai dollár gyengélkedésére írható amit a Federal Reserve kamatemelési szünete váltott ki. Fontos azt is hozzátenni, hogy a Bitcoin ugyanezen időszak alatt nem volt képes áremelkedésre váltani a dollár körüli bizonytalanságot, sőt, 15 hónapos rekordalacsony árfolyamot állított fel.


 

A negatív korreláció az első negyedévben valamicskét csökkent miután a bitcoin visszatért a 4000 dolláros szintre és az arany 1346 dollárig ralizott február harmadik hetében.

Februárra azonban újra fordult a kocka és ahogy az aranypiac beárazta a FED kamatemelés kifulladását és a központi bank meg is erősítette azt márciusban, beütött az ‘add el a hírre’ mozgás a nemesfém piacon.

Az arany március végére 1300 dollár alá esett és azóta is alatta mozog. Publikációkor az ICE XAUUSD árfolyama a péntek záráskor 1278 dolláron zárt 5.5 százalékos korrekciót elkönyvelve a februári csúcsokhoz képest.

Érdekes megjegyezni, hogy a bitcoin április másodikán törte át a 4200 dolláros lélektani ellenállását, két nappal az arany 1300 dollár alá bukása után. Ezzel megint felerősödött a negatív korreláció a két eszköz között.

Az arany továbbra is gyenge lábakon áll és emiatt (is) könnyen elképzelhető, hogy hamarosan a bitcoin árfolyama újra 6000 dolláros tartományban fog mozogni, ahol egy hosszadalmas konszolidáció veheti kezdetét.


Crypto.com referral bankkártya MCO Card.png - Ne maradj ki

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.