Az USA 150 kriptovaluta tárcát foglalt le, melyek terroristákhoz köthetőek

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az olyan szervezetek, mint például az Al-Kaida, gyakran használnak kriptovalutákat a terrorcselekmények finanszírozására. Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (DOJ) most olyan kriptovaluta accountokat és digitális valutákat fülelt le, amelyek a három legveszélyesebb terrorista szervezethez tartoznak. Ezek az Al-Qassam brigádok, a Hamász katonai ága, az Al-Kaida, illetve Iraki és Levantei Iszlám Állam, az ISIS. A hatóságok 150 kriptotárcát és több millió dollárnyi kriptovalutát foglaltak le, emellett blokkoltak négy weboldalt és négy Facebook fiókot.

A vizsgálat során az derült ki, hogy a terrorista szervezetek a közösségi média platformokat és a kriptovaluták nyújtottak előnyöket kihasználva teljesen önfenntartóvá váltak. Az Al-Qassam például 2019-ben kezdett el pénzt gyűjteni a közösségi média felületein keresztül, mely adományokat kizárólag bitcoinban fogadta el. A weboldalukon komplett útmutatást tettek közzé azon adományozók számára, akik még nem tudták, hogyan működnek a kriptovaluta kifizetések.

Az Al-Kaida ezzel szemben Telegramot használt és ennek segítségével jutott több millió dollárhoz bitcoinban és más kriptovalutában. A pénzgyűjtést gyakorlatilag úgy lehet elképzelni, mint amikor egy jótékonysági szervezet adományokat kap, csak az összekalapolt pénzt itt nem a rászorulók megsegítésére, hanem különféle terrorcselekmények finanszírozására fordították. Az amerikai hatóságok megtalálták az „Emlékeztető Szíriaért” szervezet egyik vezetőjét, aki azt mondta, hogy azért gyűjtöttek kriptovaluta adományokat, mert el akarják pusztítani az Egyesült Államokat.

Az ISIS a koronavírus okozta helyzetet használta ki

A többi szervezettel ellentétben az ISIS nem a bitcoint választotta önfinanszírozására. Kicsit megdöbbentőnek tűnhet, de COVID-19 maszkok értékesítésébe fogott. William P. Barr főügyész úgy kommentálta az esetet:

„Senkinek sem szabadna meglepődnie azon, hogy ellenségeink modern technológiát, közösségi média platformokat és kriptovalutákat használnak arra, hogy megkönnyítsék erőszakos terveik kivitelezését. Az Igazságügyi Minisztérium minden rendelkezésre álló forrást felhasznál arra, hogy az amerikai polgárok életét megóvja a terrorista csoportoktól. A pénzmosásra, a terrorizmus finanszírozására és az erőszakos illegális tevékenységekre lecsapunk, bárhol is találjuk őket.”

banner

Steven T. Mnuchin pénzügyminiszter hozzátette:

„A terrorszervezetek alkalmazkodtak a technológiához, összetett pénzügyi tranzakciókat hajtanak végre a digitális világban, többek között a kriptovaluták révén. Az IRS-CI speciális ügynökei a DC kiberbűnözési egységében szorgalmasan dolgoznak ezen pénzügyi hálózatok felderítésén.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.