Az USA elnökválasztása döntő tényező lehet a Solana ETF-ek szempontjából?

A Chicagói Opciós Tőzsde (CBOE) beadványokat nyújtott be az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletéhez (SEC) a Solana tőzsdén kereskedett alapok (ETF) létrehozására.

A SEC 2025 március közepéig dönthet a Solana ETF-ekről

A CBOE benyújtotta a formanyomtatványokat a Solana ETF kereskedésére az első két kibocsátó, a VanEck és a 21Shares számára. A SEC-nek 2025-ig kell válaszolnia a kérelemre. A folyamat hasonló ahhoz, amely a spot Bitcoin és Ethereum ETF-ek esetében történt.

Az ETF elemzők úgy vélik, hogy az engedélyezési esélyek jelentős mértékben növekedni fognak, ha Donald Trump nyeri a 2024-es novemberi elnökválasztást.

„Úgy tűnik, hogy a Solana ETF-ek végső határideje 2025 március közepe lesz. De addigis a legfontosabb dátum novemberben lesz. Ha Biden nyer, ezek valószínűleg halálra vannak ítélve. Ha Trump nyer, bármi lehetséges” – mondta Eric Balchunas, ETF elemző.

Eközben Nate Geraci, az ETF store elnöke hangsúlyozta, hogy amint a SEC elismeri ezeket a beadványokat, az óra ketyegni kezd a döntésre. Ezt figyelembe véve, a Solana ára több mint 6,47%-kal emelkedett az elmúlt 24 órában. Jelenleg 141,07 dolláron kereskednek vele.

A múlt hónapban a VanEck kutatási vezetője, Matthew Sigel beszélt az Egyesült Államokban a kriptovaluták szabályozásáról, miután a cég nemrég megpróbált bejegyezni egy Solana ETF-et. Megemlítette, hogy a Solana ETF jóváhagyása lehetséges, tekintve, hogy az Ethereum spot ETF jóváhagyása milyen gördülékenyen ment végbe.

A Solana ETF kilátásai

Az elmúlt hetekben megváltoztak a Solana ETF spot kilátásai. Május végén azonban James Seyffart, ETF elemző, rámutatott a Solana ETF esetleges jóváhagyásának szabályozási akadályaira.

„A jelenlegi precedensek alapján néhány év múlva lehet esély a jóváhagyásra, ha megkapják a CFTC által szabályozott határidős piacot. A Kongresszus és a piac szerkezetét szabályozó törvények, mint például a FIT21, gyorsíthatják a folyamatot. Szerintem a SOL ETF iránt nagy kereslet lenne, különösen a többi digitális eszközhöz képest (kivéve a BTC-t és az ETH-t). Azonban a SEC nem kezeli a SOL státuszát úgy, mint az ETH-t. A Coinbase, Kraken és mások elleni perek nyíltan kijelentik, hogy a ‘Solana egy értékpapír’, ami nagyon nehézzé teheti ezt az utat” – jegyezte meg Seyffart.